Bernadett
0 °C
4 °C

Egykor ért véget a napfogyatkozás

2005.10.03. 10:20
Részleges napfogyatkozás vette kezdetét hétfőn délelőtt 10 óra után pár perccel, a Hold a Nap hatvan százalékát takarta ki.

Hétfő délelőtt Magyarországról részleges napfogyatkozás volt látható. A jelenség 10 óra után néhány perccel kezdődött, maximális fázisát fél 12 előtt érte el, és háromnegyed 1 körül fejeződött be. A fogyatkozás során a Hold a Nap közel hatvan százalékát takarta el a megfigyelő földrajzi helyzetétől függően, a felhők miatt azonban rejtve maradt az égi jelenség.

Védekezni, jól!

#alt# A jelenség megfelelő védelem nélkül nem volt nézhető, hiszen ha belenézünk a Napba, az maradandó látáskárosodást okoz. Az illetékes szervek elmondták, hogy ilyen esetekben veszélyesek a házilag barkácsolt eszközök (pl. kormozott üveg, floppy, cd), mert ezek nem szűrik ki a szemkárosító sugárzást teljes egészében. Megfelelő a legalább 14-es fokozatú hegesztőüveg, és jól jöhetnek az 1999-es teljes napfogyatkozáskor árusított, de még nem lejárt szavatosságú napfogyatkozás-néző szemüvegek.

A Magyar Csillagászati Egyesület Budapest több pontján és országszerte szervezett csillagászati bemutatókat - ezeken biztonságosan volt megfigyelhető a ritka jelenség.

Mások is

Néha a Vénusz is eltakarja a Napot, ez azonban inkább ritka, mint látványos. 2004 június 8-án 122 év óta először volt látható Magyarországról Vénusz-átvonulás. Ez volt az első alkalom a távcső 1610-es feltalálása óta, amit Európából is végig nyomon lehetett követni. A Vénusz áthaladását átlagosan minden harmadik generáció figyelheti meg. Az utolsóra 1882-ben került sor, vagyis a ma élő emberek közül még senki nem láthatta.

A következő áthaladás 2012-ben lesz, viszont ezt Európából az éjszakai időpont miatt nem lehet megfigyelni. A Vénusz-áthaladások szabálytalan időközönként követik egymást. 8, 121,5, 8 majd 105,5 év telik el a jelenség feltűnése között. Az újkori történelemben, a távcső felfedezése óta eddig összesen négy Vénusz-áthaladást sikerült megfigyelni.