Olivér
5 °C
8 °C

Újabb szonda indult a Marsra

2005.08.12. 13:46
A Mars Reconnaisance Orbiter, az MRO két amerikai és egy európai szondával együtt kering majd a bolygó körül, de elődjeinél és kortársainál is részletesebb adatokat szolgáltat a bolygón uralkodó viszonyokról.

Alig tért haza kéthetesre nyúlt küldetéséről a Discovery űrsikló legénysége, az Egyesült Államok máris új járművet bocsátott az űrbe: a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda magyar idő szerint péntek délután háromnegyed kettőkor hagyta el a floridai Kennedy űrközpont kilövőállását. Akárcsak a Discovery leszállását, a legénység nélkül repülő szonda kilövését is el kellett halasztani a rossz időjárás miatt. Az amerikai űrhivatal, a NASA kétszer tolta el a szerdára, majd csütörtökre tervezett startot.

#alt#
Startol az MRO
Forrás: NASA

A MRO minden eddiginél tüzetesebben veszi majd szemügyre a Földhöz legközelebbi bolygó felszínét. A NASA tervei szerint a kéttonnás szonda hét hónap alatt ér a Mars közelébe, újabb fél év alatt áll pontos pályára, azután négy évig kering majd a bolygó körül, miközben a korábbiaknál ötször részletgazdagabb felvételeket készít a bolygó felszínéről.

A szondát új hordozórakéta, a NASA-nál most debütáló Atlas V juttatja majd az űrbe, amelyet az első fázisban egy orosz gyártmányú rakéta, az RD-180, a másodikban a NASA saját készítésű Centaurja hajt meg.

Nagy a tömeg odafönt

A Marsot most éppen három szonda pásztázza. A NASA Mars Global Surveyor nevű gépe 1997, az ugyancsak amerikai Mars Odyssey 2001, az Európai Unió Mars Expresse 2003 óta kering a bolygó körül, a felszínen pedig 2004 óta bóklászik szorgalmasan két amerikai jármű, az MER-A és az MER-B - becenevükön a Spirit és az Opportunity.

A hétszázmillió dolláros űrszondaprogram során az MRO két újabb marsjáró robotnak is előkészíti majd a terepet: a szerves vegyületek felderítésére idomított Phoenix Mars Scout 2007-ben, az adatokat elemző Mars Science Laboratory 2009-ben indul útnak.

A nagy lendület újabb bizonyítéka annak, amit a Bush-kormányzat már a NASA jövő évi költségvetésében egyértelművé tett: Amerika előbb-utóbb embert akar küldeni a Marsra. Az idén februárban közzétett költségvetésből kiderül, hogy a kormányzat a 2006-ban a NASA rendelkezésére álló 16,5 milliárd dollárból alig áldoz például a teljesen legatyásodott Hubble űrteleszkóp megmentésére, a Marssal kapcsolatos projektek viszont busás támogatásban részesülnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?