Márk
13 °C
28 °C

Páneurópai műholdas kommunikáció

2006.04.03. 00:40
A műsorszórásra, mobil és szélessávú kommunikációra használt európai műholdak egyrészt növelik az Unió versenyképességét az infokommunikációs technológiában, másrészt nagyobb autonómiát biztosítanak. A SatNEx projekt célja "szövetségi" műholdas rendszer létrehozása.

Európa műholdjai

Európa már régóta jelentős szerepet tölt be a műholdak gyártásában, munkába állításukban, működtetésükben, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokban. A terület egyik kereskedelmileg is legsikeresebb ágazata mindmáig - főként az Európai Űrügynökség (European Space Agency) kutatásfejlesztési programjainak és az EU-s keretprogramoknak köszönhetően - a több eredményes projekttel [Európai Együttműködés a Tudományos és Technikai Kutatásokban (COST), fejlett műholdas mobilrendszerek (ASMS-TF), stb.] fémjelzett - kommunikáció. Ezek a törekvések tették lehetővé a megbízható ipari alapok létrehozását. Ugyanakkor, a vezető űrhatalom Egyesült Államokhoz viszonyítva, az (eddigi) együttműködés viszonylag szűk keretek között mozog. Az öreg kontinensen sokáig tartott, míg rádöbbentek: az űrrendszerek nemcsak technikai, hanem meghatározó (például az Egyesült Államok vezető szerepét megerősítő) stratégiai, politikai és gazdasági eszközök is. A múltban kevesen gondoltak közös európai megközelítés kidolgozására, kooperációra.

Új szolgáltatások, új trendek

Ezt a kooperációt, a kontinens vezető felsőoktatási intézményeinek, kutatóintézeteinek, összességében a műholdas kommunikáció izolált, egymással minimális kapcsolatban álló műhelyeinek integrációját igyekszik megvalósítani a 2004-ben indult négyéves, a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszékét is a huszonkét partner között tudó SatNEx (Satellite Communications Network of Excellence). A műholdas kommunikáció által biztosított lefedettség és gyorsaság nyújtotta új szolgáltatások kulcstényezői lehetnek a rádió-interfészek magasabb szintű és nagyobb adatforgalmában, valamint abban a felhasználói óhajban is, hogy bárhol és bármikor optimálisan csatlakozhassunk az adott hálózatra.

"Közös portfoliónk van, közös tudásbázist hoztunk létre" - jelentette ki a projektet koordináló Erich Lutz (DLR, Oberpfaffenhofen, Németország). "A tagok jelzik, hol találhatók hézagok a kutatásban, és igyekeznek kitölteni azokat. Reményteli módszer az európai műholdas közösség megerősítésére."

Elképzeléseiket - látomásaikat - papírra vetették: meghatározták a jelenlegi kihívásokat, felvázolták a közeljövő mobil és a szélessávú műholdas rendszerekre valószínűsíthetően érvényes trendjeit.

Virtuális központ

A SatNEx tagok közti hatékony kommunikáció biztosítására a valósidejű szolgáltatásokhoz való méltányos hozzáférést garantáló közös páneurópai platformot hoztak létre. Az állandó érintkezésre, kutatási és oktatási célokra ideális platform segítségével túlléphetnek a különböző nemzetek hálózati infrastruktúrái és a biztonsági szabályozások közötti eltéréseken. A SatNEx-kommunikáció leendő műholdas rendszere jól kiegészíti a már létező földi hálózatokat.

"A videokonferenciák, a virtuális találkozók, előadások és szemináriumok lehetősége egyre fontosabb lesz a következő években" - vetíti előre a platformjukban rejlő potenciálokat Lutz.

Az oktatás és továbbképzés szintén fontos elemei a projektnek - a témakörre vonatkozóan viszont meglehetősen általános elképzeléseket vetettek papírra: éves nyári táborokról, résztervekről, valamint arról, hogy az információt széles nyilvánossághoz kívánják eljuttatni, és a jövőben kereskedelmi alkalmazásokra is számíthatunk.