József, Bánk
-6 °C
0 °C

Mágneses vihar közeledik

2005.01.18. 15:27
Az új esztendő eddigi legerősebb mágneses vihara volt a szerdára virradó éjszakán, közölte Moszkvában a földmágnesesség kérdéseivel foglalkozó intézet.

A közlemény szerint a hétfőn történt nagy napkitörés hatására mágneses töltésű részecskék erős áradata indult el bolygónk irányába. A hétfői napkitörés volt a legerősebb 2003 novembere óta, akkora foltok keletkeztek ennek nyomán a Napon, mint a Föld átmérőjének tízszerese. A következő napokban további fellobbanások és kitörések várhatók.

A kitörések idejére elővigyázatosságból kikapcsolták a legfontosabb műholdak berendezéseit. Ezek működésének ideiglenes kiesése kisebb fennakadásokat okozhat az élet több területén, köztük a közlekedésben, a hírközlésben és a villamos hálózatok működésében. A bonyolult geomágneses helyzet miatt az emberi hiba valószínűsége is megnőtt. Így a fokozott naptevékenység és a mágneses vihar hatására megnőtt a rendkívüli helyzetek kialakulásának veszélye, a közlekedési rendszerek működésében nagyobb a szerencsétlenségek valószínűsége, figyelmeztetett a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

Nincs veszélyben az ISS legénysége

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) kétfős legénysége számára fokozott készültséget rendeltek el az erős mágneses vihar közeledése miatt, közölte az orvosbiológiai kutatások moszkvai intézete. Ez azt jelenti, hogy a szokásosnál nagyobb mértékben kell ellenőrizni a fedélzeten a sugárterhelés mértékét, és Szalizsan Saripov orosz, valamint Leroy Chiao amerikai űrhajósnak az ISS sugárzás ellen leginkább védett részein kell tartózkodnia a mágneses vihar ideje alatt. Az intézet szakemberei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nincs veszélyben a legénység egészsége, csupán óvintézkedésről van szó.