Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem találtak vízfolyást a Marson?

2008.03.04. 16:45
Amerikai kutatók szerint nem víz nyoma látható azon a 2006-ban nyilvánosságra hozott fotón, amit a marsi víz létezésének egyik bizonyítékaként tartottak eddig számon – írja az ABC News.

A NASA tudósai 2006 végén nyilvánosságra hoztak két fotót a Mars egyik kráteréről. A fotókat a Mars Global Surveyor szonda készítette 1999-ben és 2005-ben, az utóbbi képen egy vízfolyásra emlékeztető képződmény látható a kráter oldalán. A képek megjárták a világsajtót, a szakemberek a szenzációs fotókban minden eddiginél látványosabb bizonyítékot láttak arra, hogy a Mars felszíne alatt folyékony víz is található. "Folyékony víz van a Marson" – fogalmazott akkor Ken Edgett, az űrhivatal egyik kutatója. "Nem tudjuk, hogy savas víz, sósvíz, üledékeket szállító víz, nem tudjuk, hogy mennyire szennyezett, de biztos a H2O jelenléte."

A Mars Global Surveyor felvételei (kép: NASA)

A tucsoni Arizonai Egyetem tudósai Jon Pelletier vezetésével most a Geology című szaklapban kiábrándító tanulmányban mondanak ellent a NASA tudósainak. Pelletier és kollégái a Mars Reconnaissance Orbiter szonda újabb, nagyfelbontású felvételeit elemezve jutottak erre a következtetésre. A kutatók számítógépes modelleket végeztek, és arra jutottak, hogy a vízfolyásnak tűnő képződmény valójában egy kisebb földcsuszamlás, a víz ugyanis jobban szétterülne a kráter aljához érve. Ráadásul a képződmény nagyjából most is úgy néz ki, mint 2006 végén, és egy vízfolyás nyáron megváltoztatta volna a formáját.

Pelletier az ABC Newsnak meglepetését fejezte ki, mert mint mondta, azzal a szándékkal álltak neki a képek elemzésének, hogy megerősítik a vízfolyás-elméletet. Kollégája, Alfred McEwen azt hangsúlyozta, hogy a tudósoknak mindig szkeptikusan kell közelíteniük az új felfedezésekhez.