Klaudia
-4 °C
2 °C

Megtalálták a Nap 'ikertestvérét'

2004.01.11. 12:51
Amerikai csillagászok rábukkantak a mi Napunk kiköpött hasonmására. A haloványan világító 18 Scorpii csillag szabad szemmel éppen hogy látható, az égbolton a Skorpió csillagkép egyik "ollója" mellett helyezkedik el.
A 18 Scorpii a Naphoz a legapróbb részletekben is hasonlít, számolt be eredményeiről Edward Guinan, a Villanova egyetem kutatója az amerikai csillagászati társaság (AAS) atlantai konferenciáján. Mivel a 18 Scorpii alig 46 fényévre található a Földtől, kis távcsövekkel is könnyen megfigyelhető, emlékeztet a Space.com

A kutatók folyamatosan olyan csillagok után kutatnak, amelyek hasonlóak a Naphoz. Ezek tanulmányozásával a mi központi csillagunk viselkedésével, korai történetével és fejlődésével kapcsolatos ismereteket remélnek.

Mit csinál a Nap?

Az ilyen vizsgálatokhoz azok a csillagok a legalkalmasabbak, amelyek nem csak tömegükben, hőmérsékletükben és kémiai összetételükben, hanem életkorukban és forgási sebességükben is hasonlítanak.

Az ilyen égitestek adatait használva a kutatók például képesek felbecsülni, hogy a Nap a jövőben stabil marad, vagy felléphetnek erős röntgensugárzást okozó gyakori napkitörések.

Vizsgálati alany

Két brazil csillagász már 1997-ben szépreményű jelöltnek tartotta ezekhez a vizsgálatokhoz a 18 Scorpii csillagot. Edward Guinan és kollégái többek közt a csillag mágneses aktivitását, forgási sebességét és röntgensugárzását vizsgálták.

Eredményeik alapján a kutatók igazolni tudták, hogy a halovány csillag valóban kozmikus ikertestvére a Napnak. A csillagászok becslései szerint a18 Scorpii hasonló korban jár, mint a 4,56 milliárd éves Nap, azonos a tömege, fényereje, hőmérséklete, színe és forgási sebessége.