Emma
5 °C
23 °C

Energia az űrből

2004.06.24. 10:30
A világ minden tájáról érkező kutatók rövidesen annak lehetőségét vizsgálják majd meg, hogyan volna lehetséges műholdak segítségével átirányított napenergia révén fedezni a Föld energiaigényének egy részét. A spanyolországi konfereciát felkereső amerikai szakértők ugyanakkor a szabadidejüket áldozzák fel, mivel az amerikai kormány még 2001-ben úgy döntött, hogy kiszáll az alternatív megoldás kutatásából.
A Föld felszínén működő napelemek hatékonyságát alapvetően két dolog korlátozza. Egyrészt éjszaka tétlenségre vannak kárhoztatva, másrészt lehetséges hasznos óráikat még az időjárás is befolyásolja.

A NASA immár felfüggesztett űrbeli napenergia (Space Solar Power, SSP) programja úgy kerülte volna meg ezeket a földhözragadt problémákat, hogy műholdak segítségével az űrben gyűjtötték volna az energiát, és így sugározták volna a Földre. A műholdrendszerek egyenként több gigawattosak lehettek volna, és több tízezer háztartás energiaigényét fedezhették volna.

Lelkesedtek, aztán törölték

Az SSP iránti érdeklődés 2000-ben érte el a csúcspontját, amikor a NASA illetékesei kongresszusi meghallgatásukon a energiát sugárzás formájában továbbító első kísérleti műholdak 2006-os fellövéséről beszéltek. A kérdéskör kihívásainak három évi tanulmányozását és az amerikai kutatási tanács támogató jelentését követően a NASA 2001-ben az SSP program támogatásának növelését kezdeményezte. Még ugyanebben az évben viszont törölték a programot, annak weboldala például 2001 augusztusa óta semmit nem frissült, emlékeztet a Wired.

Az SSP leállításának hátteréről a híroldal hiába kérdezte a NASA korábbi igazgatóját, a 2001 novemberében lemondott Dan Goldint, ő nem akart beszélni az irányváltás okairól. Mások szerint viszont megvoltak a források a programra. Henry Brandhorst, az Auburn egyetem űrkutatási részlegének igazgatója szerint viszont ezekez inkább az űrsiklókba és a nemzetközi űrállomásba (ISS) ölték.

A NASA háttere és forrásai nélkül azonban a technológia soha nem érhet el arra a szintre, hogy bizonyíthassa valódi képességeit, jelentette ki Brandhorst, aki közel 30 éven át kutatta ezt a tudományágat. Szavai szerint az SSP-t folytatni kell, amíg jobbat nem találnak helyette.

Civilben az amerikaiak

A kedvezőtlen fejlemények ellenére a világ minden tájáról kutatók utaznak a június 30. és július 2. között megrendezett spanyolországi konferenciára, ahol a műholdas naperőművek energiaforrásként való hasznosítását vitatják meg. A napenergia az űrből (Solar Power from Space) nevet viselő konferencián a NASA kutatói mellett részt vesznek az európai ESA és a japán JAXA képviselői.

A két utóbbi űrügynökség évente több millió dollárt fordít a műholdas napenergia kutatására, viszont az USA-ban a kutatók csakis a szabad idejüket áldozhatják erre, mert nincsen rá forrás se közpénzekből, se magáncégektől. Brandhorst szerint viszont ez a kutatói közösség igen elszánt, és eredményeket akar produkálni.

Folyamatosan sugározhatnak

A geoszinkron pályára álló műholdak folyamatosan fényben lehetnének, és szünet nélkül sugározhatnák az energiát a Földre lézerek vagy mikrohullám segítségével. A műholdak láncolatát úgy lehetne megszervezni, hogy folyamatosan ellássák a földi fogadóállomásokat.

Mivel az energia Földre továbbítása és átalakítása során jelentős veszteségek jelentkeznek, a műholdas megoldás esetleg nem is lesz olcsóbb, mint földi napelemeket telepíteni. Brandhorst szerint azonban a műholdak előnyösebbek abból a szempontból, hogy nehezen megközelíthető vagy rossz infrastruktúrájú helyeket is elláthatnak a segítségükkel.

Politikai nyomás?

Az űrből nyert napenergia megalapozhatná az USA energia-függetlenségét, jelentette ki Arthur P. Smith fizikus. Szerinte az erre szánt kutatási források Carter elnök alatt, az olajválság idején voltak a legbőséggesebbek, majd az üzemanyagárak helyrerázódásával a programot majdnem húsz évre jegelték.

Smith szerint ha a NASA a következő tíz év során tízmilliárd dollárt áldozna a kutatásra, a technológia elérné az a költséghatékonyságot, hogy megérje fellőni a műholdakat. Neville Marzwell, a NASA fejlett innovatív technológiákért felelős igazgatója szerint politikai nyomásra törölték a jobb műholdas napelemek kifejlesztését célzó programját. Szavai szerint az USA-ban a fosszilis üzemanyag lobbi nyomására nincs meg a politikai akarat az ilyen kutatások támogatására.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!