Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A Genesis zsákban hozza a napszelet

2004.09.03. 14:57
Az amerikai Genesis szonda több mint két éven át gyűjtötte az ionizált napszél által szállított anyagot. A Nap felszínéről származó porból ezalatt akár fél ezred gramm is összegyűlhetett. A visszatérő kapszulát a levegőben fogják elkapni.
Szeptember 8-án Utah szövetségi állam sós tavai felett különös jelenet játszódik majd le. A világűrből siklóernyőn ereszkedik alá egy kapszula. Hátulról helikopter közelíti meg a jövevényt, és horoggal befogja az ernyőt.

A merész manőverrel a NASA azt kívánja megakadályozni, hogy a kapszula fedélzetén található érzékeny lemezek megsérüljenek a becsapódáskor. A törékeny lemezek a Nap felszínéről származó anyagot hordoznak.

#alt#
A próbákon sikerült
Forrás: JPL/NASA
Eddig ismeretlen minta

Ez az anyag a kutatók szerint a Naprendszer születésének idejéből származik, azóta semmilyen változáson nem ment át. Bár a Nap és az általa kilökött anyagmennyiség teszi ki a Naprendszer tömegének 99 százalékát, eddig ebből valódi mintát még nem sikerült szerezni.

A szondát 2001 augusztusában lőtték fel. Azóta szélesre kinyitott ernyővel próbálta felfogni a napszéllel érkező részecskéket. Amikor a szonda szeptember 8-án elhalad a Föld közelében, leválik róla egy kisebb visszatérő kapszula, emlékeztet a The Guardian.

Teherautógumi az űrből

A helikopterrel becserkészendő tárgy mérete és súlya egy teherautó-abroncséval vetekedik, a légkörbe lépve pedig még óránként több tízezer kilométeres sebességgel halad. Az ernyők kinyílása után a felszín közelében az ereszkedési sebesség óránként 35 kilométerre csökken.

Ha nem sikerül elkapni, ezt az ütődés tönkreteheti az ernyőket, különösen hogy azokat több mint két éven át lyuggatták a mikrometeoritok. Az óceánon landolás nem jelentene kisebb megrázkódtatást a kapszula számára, viszont ott a még vízzel szennyeződés veszélyével is számolni kellene.

Negyedmilliárd dolláros légypiszok

Az értékes napporból a NASA becslései szerint 400 milliomod gramm (a brit királyi csillagászati társaság szerint viszont alig 10-20 mikrogramm) tartózkodhat a szonda ernyőinek felszínén. Így a Genesis rakománya jó esetben összesen egy homokszem tizedét teheti ki, a misszió költségei viszont elérik a 260 millió dollárt.

A csillagászok számára azonban ez a légypiszoknyi anyag felbecsülhetetlen értékkel bír. A napanyag vizsgálata segíthet választ találni arra kérdésre, hogy a Naprendszer összetétele miért ilyen változatos. A bolygók ugyanis az elfogadott elmélet szerint egyetlen hatalmas izzó gáz- és porfelhőből szakadtak ki.

Eredeti összetétel

A tudósok különböző modellszámításokkal próbálják kideríteni, hogy a Naprendszer kialakulása során milyen úton jöhettek létre ezek az eltérések. A vizsgálatokhoz azonban mindmáig hiányzik a legfontosabb építőkő, a Naprendszert adó ősi felhő pontos kémiai összetétele.

A Genesis segítségével a kutatók ezt a hiányosságot remélik orvosolni. Miközben a Nap belsejében a hidrogén héliummá alakul, és a kémiai összetétel így folyamatosan módosul, a központi csillagunk felszínén a remények szerint évmilliárdok alatt nem sok minden változott. A Genesis által befogott részecskék így a hamisítatlan és eredeti ősköd kezdeti összetételéről árulkodhatnak.

Kaszkadőr kaphatja el

Ilyen körülmények között érthető, hogy az amerikai kutatók a szonda elé repülnek, és rendkívüli aggodalommal viseltetnek az érzékelő ernyők épsége iránt.

Ezért a NASA Cliff Fleminget, Hollywood egyik legismertebb kaszkadőr pilótáját bízta meg a rendkívüli elfogási feladat elvégzésével. Fleming eddig mind a 12 tesztrepülés során sikeresen elkapta a kapszulát, és lágyan a földre tudta helyezni.

Szeptember 8-án viszont a filmforgatásokhoz képest teljesen más lesz a felállás. "Ha a jelenetben valami nem sikerül, egyszerűen meg lehet ismételni. A Genesis esetében elsőre sikerülnie kell mindennek, vagy különben hiábavaló volt a kutatók sokéves munkája" - jelentette ki Fleming.