Judit
2 °C
7 °C

A Genesis zsákban hozza a napszelet

2004.09.03. 14:57
Az amerikai Genesis szonda több mint két éven át gyűjtötte az ionizált napszél által szállított anyagot. A Nap felszínéről származó porból ezalatt akár fél ezred gramm is összegyűlhetett. A visszatérő kapszulát a levegőben fogják elkapni.
Szeptember 8-án Utah szövetségi állam sós tavai felett különös jelenet játszódik majd le. A világűrből siklóernyőn ereszkedik alá egy kapszula. Hátulról helikopter közelíti meg a jövevényt, és horoggal befogja az ernyőt.

A merész manőverrel a NASA azt kívánja megakadályozni, hogy a kapszula fedélzetén található érzékeny lemezek megsérüljenek a becsapódáskor. A törékeny lemezek a Nap felszínéről származó anyagot hordoznak.

#alt#
A próbákon sikerült
Forrás: JPL/NASA
Eddig ismeretlen minta

Ez az anyag a kutatók szerint a Naprendszer születésének idejéből származik, azóta semmilyen változáson nem ment át. Bár a Nap és az általa kilökött anyagmennyiség teszi ki a Naprendszer tömegének 99 százalékát, eddig ebből valódi mintát még nem sikerült szerezni.

A szondát 2001 augusztusában lőtték fel. Azóta szélesre kinyitott ernyővel próbálta felfogni a napszéllel érkező részecskéket. Amikor a szonda szeptember 8-án elhalad a Föld közelében, leválik róla egy kisebb visszatérő kapszula, emlékeztet a The Guardian.

Teherautógumi az űrből

A helikopterrel becserkészendő tárgy mérete és súlya egy teherautó-abroncséval vetekedik, a légkörbe lépve pedig még óránként több tízezer kilométeres sebességgel halad. Az ernyők kinyílása után a felszín közelében az ereszkedési sebesség óránként 35 kilométerre csökken.

Ha nem sikerül elkapni, ezt az ütődés tönkreteheti az ernyőket, különösen hogy azokat több mint két éven át lyuggatták a mikrometeoritok. Az óceánon landolás nem jelentene kisebb megrázkódtatást a kapszula számára, viszont ott a még vízzel szennyeződés veszélyével is számolni kellene.

Negyedmilliárd dolláros légypiszok

Az értékes napporból a NASA becslései szerint 400 milliomod gramm (a brit királyi csillagászati társaság szerint viszont alig 10-20 mikrogramm) tartózkodhat a szonda ernyőinek felszínén. Így a Genesis rakománya jó esetben összesen egy homokszem tizedét teheti ki, a misszió költségei viszont elérik a 260 millió dollárt.

A csillagászok számára azonban ez a légypiszoknyi anyag felbecsülhetetlen értékkel bír. A napanyag vizsgálata segíthet választ találni arra kérdésre, hogy a Naprendszer összetétele miért ilyen változatos. A bolygók ugyanis az elfogadott elmélet szerint egyetlen hatalmas izzó gáz- és porfelhőből szakadtak ki.

Eredeti összetétel

A tudósok különböző modellszámításokkal próbálják kideríteni, hogy a Naprendszer kialakulása során milyen úton jöhettek létre ezek az eltérések. A vizsgálatokhoz azonban mindmáig hiányzik a legfontosabb építőkő, a Naprendszert adó ősi felhő pontos kémiai összetétele.

A Genesis segítségével a kutatók ezt a hiányosságot remélik orvosolni. Miközben a Nap belsejében a hidrogén héliummá alakul, és a kémiai összetétel így folyamatosan módosul, a központi csillagunk felszínén a remények szerint évmilliárdok alatt nem sok minden változott. A Genesis által befogott részecskék így a hamisítatlan és eredeti ősköd kezdeti összetételéről árulkodhatnak.

Kaszkadőr kaphatja el

Ilyen körülmények között érthető, hogy az amerikai kutatók a szonda elé repülnek, és rendkívüli aggodalommal viseltetnek az érzékelő ernyők épsége iránt.

Ezért a NASA Cliff Fleminget, Hollywood egyik legismertebb kaszkadőr pilótáját bízta meg a rendkívüli elfogási feladat elvégzésével. Fleming eddig mind a 12 tesztrepülés során sikeresen elkapta a kapszulát, és lágyan a földre tudta helyezni.

Szeptember 8-án viszont a filmforgatásokhoz képest teljesen más lesz a felállás. "Ha a jelenetben valami nem sikerül, egyszerűen meg lehet ismételni. A Genesis esetében elsőre sikerülnie kell mindennek, vagy különben hiábavaló volt a kutatók sokéves munkája" - jelentette ki Fleming.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?