Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Spórolás okozta a Genesis vesztét

2006.06.20. 10:45
Bosszantó konstrukciós hiba miatt zuhant le a Genesis űrszonda, állapította meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vizsgálóbizottsága. Néhány kapcsoló fordítva volt beépítve, a gyártó a tesztek leegyszerűsítésével akart spórolni.

Súlyos következményekkel járó banális konstrukciós hiba okozta 2004-ben a Genesis űrszonda lezuhanását Utah szövetségi államban, állapították meg 231 oldalas jelentésükben a NASA által megbízott szakértők.

A szonda eredeti feladata az volt, hogy hosszabb ideig gyűjtse a napszél által az űrbe sodort részecskéket, és a parányi mennyiségű csillagport épségben visszahozza a Földre, írta az APA hírügynökség.

Rá kellett volna jönniük

A vizsgálóbizottság szerint a szonda hároméves repülést követően azért csapódott fékezés nélkül a talajba, mert a fékezőernyők kioldását végző kapcsolók fordítva voltak beépítve.

A jelentés azt rója a konstruktőrök szemére, hogy a tévedést nem ismerték fel. A gyártást végző Lockheed Martin a szoros határidők miatt lemondta a szonda részletes tesztelését, pedig ennek során fény derült volna a hibára. Ehelyett csak az egyszerűbb vizsgálatokat végezték el.

A JPL (Jet Propulsion Laboratory), a projektet irányító NASA egység a szakértők szerint ott mulasztott, hogy nem felügyelte megfelelően a munkálatokat. A napszélből gyűjtött részecskék révén a kutatók a Naprendszer kialakulásáról reméltek új ismereteket szerezni.