Judit
2 °C
7 °C

Lezuhant a Genesis napszélszonda

2004.09.08. 18:43
A napszél részecskéit tartalmazó kapszula 160 km/órás sebességgel csapódott az utahi sivatagba, miután ejtőernyője nem nyílt ki. Még nem lehet tudni, megsemmisültek-e a minták.
#alt#
A sivatagba fúródott kapszula
(Fotó: EPA)
Nem nyílt ki az ejtőernyője az amerikai Genesis szondának, amelynek feladata a napszél tanulmányozása, illetve az abból begyűjtött részecskék Földre szállítása volt - adta hírül a CNN. A NASA még nem nyilatkozott arról, a minták megsemmisültek-e a 160 km/órás sebességű becsapódásban. Az már biztos, hogy a szonda belső szerkezete súlyosan károsodott, de az űrben begyűjtött részecskék egy része valószínűleg megmenthető.

Az eredeti terv szerint az ejtőernyővel ereszkedő kapszulát egy hosszú rúddal felszerelt helikopternek kellett volna elkapnia. Az ernyő nélkül, nagy sebességgel zuhanó űreszköz végül a utahi sivatagba csapódott.

A Genesist 2001-ben lőtték fel Cape Canaveralból. A szonda két évig a Föld magnetoszféráján kívül keringett, ahol részecskéket gyűjtött a napszélből. A minták földi vizsgálata rendkívüli lépést jelentene a napkutatásban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?