Valér
4 °C
8 °C

Mars: a NASA eddig nem finomított

2004.01.10. 22:29
A NASA minden finomítás nélkül tette fel a világhálóra a Marsra január 4-én leszállt Spiritől érkezett képeket. A NASA a közeljövőben interaktívvá teszi a szolgáltatást.
A Marsról szóló, letöltött internetanyagok tömege meghaladta e héten az amerikai kongresszusi könyvtár állományának betűtömegét. 34,6 billió byte-nyi képet, videofelvételt és más információt szereztek meg ezen a héten, péntek délutánig a NASA amerikai űrügynökség honlapjairól e honlapok látogatói, míg a kongresszusi könyvtár teljes könyvállományának összes betűje becslések szerint "csak" 20 billió byte-ot tesz ki.

Egérrel irányíthatják a látványt

A lekért információk zöme a Spirit amerikai önjáró laboratóriummal kapcsolatos. Összesen 1,7 milliárd információlekérés érkezett a NASA internetoldalaira azóta, hogy a Spirit január 4-én leszállt a vörös bolygóra - ez napi átlagban 260 milliót jelent.

A NASA eleddig minden szerkesztés, finomítás nélkül feltett a világhálóra minden képet, amely a Spiritről érkezett, méghozzá a Földre érkezésüktől számított fél órán belül. Mi több, panorámaképeket is szerkesztett ezekből, több kép egymás mellé helyezésével. Azt is tervezi, hogy interaktívvá teszi a szolgáltatást, vagyis lehetővé teszi az internethasználóknak, hogy az egérrel irányítsák a látványt. (Persze nem arról van szó, hogy a Spirit kameráját irányíthatják, hanem csupán a NASA által feltett képkompozíciókat.)

A karbonátok fellelése önmagában nem bizonyítja

Majd ha az önjáró laboratórium valóban jár-kel a vörös bolygó felszínén, a NASA heti videoösszefoglalókat is feltesz a hálóra. Most még kevés videokép van, ez jobbára az űrhajó útjának animációs megjelenítésére és a NASA-tévé kábelcsatornájának adására korlátozódik. Noha a Spirit még nem tudta elérni a bolygó felszínét, mert azok a légzsákok, amelyek felfogták a talajra érkezés ütődését, most útjában vannak a lehajtórámpán, azért már most is gyűjt értékes információkat a tudósok számára. A veszteglő hatkerekű máris felfedezett érdekesnek tűnő ásványokat - karbonátokat.

Ezek az első jelzések a Mars geológiai összetételéről alátámaszthatják azt az elméletet, amely szerint réges-régen létezett víz cseppfolyós halmazállapotban a bolygó felszínén, és esetleg élet kialakulására vezető környezetet teremthetett. A tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a karbonátok fellelése önmagában még nem bizonyítja az elméletet.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyébként a NASA-éhoz hasonló internetes szolgáltatást tervezett Mars-szondájának Beagle 2 robotjárművével, ám az nem hallatott magáról, amióta elhagyta a Mars Express anyaűrhajót december közepén. Mindenesetre még így sem mondtak le arról az ESA berkeiben, hogy Mars-képeket kínáljanak fel interneten, ha nem a Beagle 2, hát az anyaűrhajó révén.