Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mars: a NASA eddig nem finomított

2004.01.10. 22:29
A NASA minden finomítás nélkül tette fel a világhálóra a Marsra január 4-én leszállt Spiritől érkezett képeket. A NASA a közeljövőben interaktívvá teszi a szolgáltatást.
A Marsról szóló, letöltött internetanyagok tömege meghaladta e héten az amerikai kongresszusi könyvtár állományának betűtömegét. 34,6 billió byte-nyi képet, videofelvételt és más információt szereztek meg ezen a héten, péntek délutánig a NASA amerikai űrügynökség honlapjairól e honlapok látogatói, míg a kongresszusi könyvtár teljes könyvállományának összes betűje becslések szerint "csak" 20 billió byte-ot tesz ki.

Egérrel irányíthatják a látványt

A lekért információk zöme a Spirit amerikai önjáró laboratóriummal kapcsolatos. Összesen 1,7 milliárd információlekérés érkezett a NASA internetoldalaira azóta, hogy a Spirit január 4-én leszállt a vörös bolygóra - ez napi átlagban 260 milliót jelent.

A NASA eleddig minden szerkesztés, finomítás nélkül feltett a világhálóra minden képet, amely a Spiritről érkezett, méghozzá a Földre érkezésüktől számított fél órán belül. Mi több, panorámaképeket is szerkesztett ezekből, több kép egymás mellé helyezésével. Azt is tervezi, hogy interaktívvá teszi a szolgáltatást, vagyis lehetővé teszi az internethasználóknak, hogy az egérrel irányítsák a látványt. (Persze nem arról van szó, hogy a Spirit kameráját irányíthatják, hanem csupán a NASA által feltett képkompozíciókat.)

A karbonátok fellelése önmagában nem bizonyítja

Majd ha az önjáró laboratórium valóban jár-kel a vörös bolygó felszínén, a NASA heti videoösszefoglalókat is feltesz a hálóra. Most még kevés videokép van, ez jobbára az űrhajó útjának animációs megjelenítésére és a NASA-tévé kábelcsatornájának adására korlátozódik. Noha a Spirit még nem tudta elérni a bolygó felszínét, mert azok a légzsákok, amelyek felfogták a talajra érkezés ütődését, most útjában vannak a lehajtórámpán, azért már most is gyűjt értékes információkat a tudósok számára. A veszteglő hatkerekű máris felfedezett érdekesnek tűnő ásványokat - karbonátokat.

Ezek az első jelzések a Mars geológiai összetételéről alátámaszthatják azt az elméletet, amely szerint réges-régen létezett víz cseppfolyós halmazállapotban a bolygó felszínén, és esetleg élet kialakulására vezető környezetet teremthetett. A tudósok azonban hangsúlyozzák, hogy a karbonátok fellelése önmagában még nem bizonyítja az elméletet.

Az Európai Űrügynökség (ESA) egyébként a NASA-éhoz hasonló internetes szolgáltatást tervezett Mars-szondájának Beagle 2 robotjárművével, ám az nem hallatott magáról, amióta elhagyta a Mars Express anyaűrhajót december közepén. Mindenesetre még így sem mondtak le arról az ESA berkeiben, hogy Mars-képeket kínáljanak fel interneten, ha nem a Beagle 2, hát az anyaűrhajó révén.