Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Tavasszal újra repülhetnek az űrsiklók

2004.12.07. 15:31
A NASA közel jár ahhoz, hogy a Columbia-vizsgálóbizottság követelményeinek is eleget téve felkészítse az újbóli repülésre az űrsiklókat, jelentették be hétfőn az illetékesek.

Bár még sok munka van hátra, a NASA iletékesei hétfőn bejelentették: közel járnak ahhoz, hogy az űrsiklókat felkészítsék a repülésbe való visszatérésre, írta a New York Times. "Túl vagyunk egy fordulóponton" - mondta William Parsons, az űrrepülőprogram vezetője.

Jól haladnak

A NASA hétfőn már a harmadik változatát mutatta be annak a tervnek, ami az űrsiklók repülésbe visszaállításáról szól. A 268 oldalas dokumentum részletezte, hogy miképp tesznek eleget a Columbia-katasztrófát vizsgáló bizottság tizenöt követelményének. Ötöt már teljesítettek, és közel állnak a többi tíz teljesítéséhez is.

"Jól haladunk" - mondta John Casper, az űrrepülőprogram egyik igazgatója. Hozzátette: egy évvel ezelőtt a bizottság ajánlásainak egyikét sem teljesítetteék, és azt a tizennégy követelményt sem, melyeket maguknak állítottak fel. Mostanra pedig a bizottsági elvárások harmadának és a sajátjaik felének tettek eleget. Casper szerint a Discovery májusban vagy júniusban szállhat fel.

Lehető legjobb

A három megmaradt űrsiklót a Columbia tavaly februári tragédiája óta nem engedik repülni, melyben heten vesztették életüket. A vizsgálóbizottság szerint a balesetet a fő üzemanyagtartályból származó törmelék okozta. A törmelékdarab megsértette a sikló szárnyát, emiatt a légkörbe visszatéréskor a hővédő rendszer felmondta a szolgálatot, és a jármű kigyulladt.

Parsons elmondta: a hővédő pajzson még dolgozni kell, de az éles repülésen már a lehető legjobb rendszer lesz működésben. A maradék tíz követelmény teljesítésére vonatkozó tervekről még e hónapban határoz az a 28 tagú csoport, melyet a repülésbe visszatérés felügyeletével bíztak meg.