Benedek
-5 °C
5 °C

A NASA az űrkutatás útjában?

2004.06.17. 15:13
A Fehér Ház számára készített javaslat szerint az államnak ki kellene vonulnia minden olyan területről, amit nem tud tökéletesen ellátni. A javaslat szerint az űrkutatási hivatal (NASA) csökkenthetné saját méretét, ha az úttörő felfedezéseket követően feladatai egy részét magáncégeknek adná ki.
Az amerikai elnök Moon, Mars and Beyond (Hold, Mars és még tovább) nevet viselő bizottsága szerdán átadta jelentését a Fehér Háznak. Az irományban a szakértők a NASA teljes átszervezését javasolják a következő generációs űrutazások érdekében.

A bizottságot vezető Edward Aldridge szerint Dick Cheney alelnök "pozitívan fogadta" a jelentést. Aldridge az amerikai űrprogramot az USA globális vezető szerepe jelképének tartja, amely létfontosságú a gazdasági növekedés, a nemzetbiztonság és az űrkutatás jövője szempontjából.

Miközben az űrkutatás célja a felfedezés, az oda vezető út legalább olyan fontos mint a cél, idézte a CNN Aldridge szavait. A bizottsági elnök hozzáfűzte, hogy a NASA már megkezdte a jelentésben megfogalmazott változtatások végrehajtását.

A jelentésben a bizottság azt javasolta, hogy a NASA alapvető szerkezetét alakítsák át a Holdat és a Marsot kutató emberi űrutazások néhány évtizeden belüli megvalósítása érdekében.

Megkövesedett struktúra

A javaslat szerint a hivatal csökkenthetné saját méretét, ha az úttörő felfedezéseket követően feladatai egy részét magáncégeknek adná ki. A magánszektorral való kapcsolat, a szervezeti struktúra és az irányítási folyamatok java része még az Apollo-program idejéből származnak, és átalakításra szorulnak az új űrkutatási elképzelések megvalósításához, írta a bizottság.

A teljes átalakítást szorgalmazó 60 oldalas jelentést (A Journey to Inspire, Innovate, and Discover) öt hónapos meghallgatás-sorozat előzte meg, amelynek során több ezer ember, köztük legendás űrhajósok, sci-fi írók és hétköznapi polgárok mondhatták el véleményüket.

Üzleti alapú megközelítés

A kilenctagú bizottság szerint az űr kereskedelmi alapokra helyezése az elsődleges célja az USA új űrkutatási elképzeléseinek. A megfelelő bátorítás mellett az űrben üzletet látó új vállalkozások egész sora létesülhet, állítja a jelentés.

A javaslatok között szerepel, hogy a NASA csak olyan területeken ténykedjen, ahol az állami hivatal kétséget kizáróan képes lesz ellátni a szerepét. Minden mást magáncégek végezhetnének el, pedig a szektor az elmúlt fél évszázad űrkutatásra költött állami milliárdjai ellenére éppen csak nyitogatja a szárnyait.

Húzóágazat lehet

Egyelőre viszont az emberi űrutazás, legalábbis a Föld körül keringő, illetve még tovább jutó eszközök esetében, a NASA felségterülete marad. A Földet elhagyó űrutazások az Apollo program 1972-es végét követően megrekedtek, a Hold-program megalkotói szétszéledtek.

A bizottsági jelentés szerint azzal nyílhat meg a kozmosz az emberiség előtt, ha állami feladat helyett profitérdekelt cégek is szerepet kapnak a programokban. A Naprendszer hosszú távú felderítéséhez erős űriparra van szükség, amely hozzájárul a gazdasági növekedéshez, új tudást és új fejlesztéseket hoz, miközben világelső az innovációban, fogalmaznak az anyag összeállítói.