Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Vizeletet gyűjtenek a NASA űrvécéjéhez

2008.07.17. 08:19
A NASA készülő új űrhajója, az Orion vécéjét napi 30 liter vizelettel tesztelik, az ehhez szükséges vizeletet a mellékhelyiséget fejlesztő cég a dolgozóitól kéri be – írja az ABC hírportálja.

Az amerikai űrhivatal űrhajója, az Orion fejlesztése szokatlan kihívások elé állítja a mérnököket: az Orion űrkapszulájának vécéjét gyártó szerződéses cégnek, a houstoni Johnson Űrközpontnak dolgozó Hamilton Sundstrandnak például július 21 és 31 között napi harminc liter vizeletet kell begyűjtenie a munkatársaktól a szükséges tesztekhez. Ez egy nem a nyilvánosságnak szánt, kiszivárgott belső levélből derül ki, ami az internetre is felkerült

Mesterséges vizeletet körülményes és drága lenne előállítani, ezért fordult a cég a nem mindennapi kéréssel a dolgozóihoz – ilyesmire egyébként már volt példa a korábbi űrhajók fejlesztésénél is. Mint John Lewis, a NASA Orion-programjának egyik vezetője elmondta, az emberi vizelet tele van olyan anyagokkal, amelyek kicsapódva eltömíthetnek kisebb nyílásokat, ezért komoly mérnöki feladat annak megoldása, hogyan lehet megszabadulni az űrhajósok vizeletétől.

Az Orionnak nagy szerepe lesz a NASA következő Hold-misszióiban. Az űrhajó hat hónapig vesztegel majd gazdátlanul az űrben, miközben az űrhajósok a Holdon táboroznak az űrkapszulával.