Ödön
1 °C
11 °C

A NASA elhalasztotta az Atlantis útját

2008.09.30. 07:17
Nemcsak a giroszkópokkal hanem a kommunikációs berendezéssel is baj van a Hubble-ön, ezért a szerelőmisszió előkészítése hosszabb időt vesz igénybe.

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn elhalasztotta az Atlantis űrrepülőgép útját a Hubble űrtávcső váratlan meghibásodása miatt.

Az Atlantist hét űrhajóssal a fedélzetén két hét múlva indították volna útnak azzal a küldetéssel, hogy kicseréljenek korábban tönkrement alkatrészeket, például giroszkópokat, és továbbfejlesszék a Hubble-t.

Az űrtávcsőről szombat este óta azonban nem érkeznek kutatási adatok a Földre, elromlott a fő kommunikációs csatorna. A NASA ezért úgy döntött, hogy átszervezik az űrsikló küldetését, mivel egy újabb csereegység felküldésére is szükség lehet. Ehhez azonban további gyakorlásra van szükségük az űrhajósoknak.

Az űrkutatási hivatal közlése szerint a küldetésre legkorábban jövő év elején, talán februárban kerülhet sor. Az Atlantis űrhajósai két éve készülnek arra, hogy egy sor korszerűsítést hajtsanak végre a 18 éve az űrben, mintegy 700 kilométeres magasságban keringő óriásteleszkópon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?