Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A NASA elhalasztotta az Atlantis útját

2008.09.30. 07:17
Nemcsak a giroszkópokkal hanem a kommunikációs berendezéssel is baj van a Hubble-ön, ezért a szerelőmisszió előkészítése hosszabb időt vesz igénybe.

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfőn elhalasztotta az Atlantis űrrepülőgép útját a Hubble űrtávcső váratlan meghibásodása miatt.

Az Atlantist hét űrhajóssal a fedélzetén két hét múlva indították volna útnak azzal a küldetéssel, hogy kicseréljenek korábban tönkrement alkatrészeket, például giroszkópokat, és továbbfejlesszék a Hubble-t.

Az űrtávcsőről szombat este óta azonban nem érkeznek kutatási adatok a Földre, elromlott a fő kommunikációs csatorna. A NASA ezért úgy döntött, hogy átszervezik az űrsikló küldetését, mivel egy újabb csereegység felküldésére is szükség lehet. Ehhez azonban további gyakorlásra van szükségük az űrhajósoknak.

Az űrkutatási hivatal közlése szerint a küldetésre legkorábban jövő év elején, talán februárban kerülhet sor. Az Atlantis űrhajósai két éve készülnek arra, hogy egy sor korszerűsítést hajtsanak végre a 18 éve az űrben, mintegy 700 kilométeres magasságban keringő óriásteleszkópon.