Szabolcs
20 °C
35 °C

Elstartolt az infravörös űrteleszkóp

2003.08.25. 15:34
Hétfőn hajnalban sikeresen elstartolt az amerikai légierő Cape Canaveral-i bázisáról a NASA új infravörös űrteleszkópját szállító Boeing Delta 2 rakéta. Az új űrobszervatórium olyan objektumokról küld majd képeket a Földre, melyek túl hidegek ahhoz, hogy fényt sugározzanak, vagy eltakarja őket a csillagközi térben található por.
Az egyelőre röviden csak SIRTF néven emlegetett infravörös űrteleszkóp (Space Infra Red Telescope Facility) műszereinek hőmérséklete alig egy-két fokkal lesz az abszolút nulla felett, így képes érzékelni az univerzum távoli részeiből származó, egészen gyenge hőjelenségeket is.

Langyos testek

Tekintse meg képeinket
Fotó: EPA
A NASA űrteleszkópjai a SIRTF-fel kiegészülve a korábbinál jóval teljesebb képet adhatnak a világegyetemről. Míg a Chandra röntgenobszervatórium a többmillió fokos hőmérsékletű objektumokat vizsgálja, a a látható fény spektrumában működő Hubble űrteleszkóp pedig a többezer fokos égitesteket látja, a SIRTF a néhány száz foknyi hőmérsékletű testeket is képes észlelni.

A SIRTF az első olyan űrteleszkóp, melyet a Földet követő pályára állítottak a Nap körül, így a bolygó sugárzása nem befolyásolja a műszereit, írja a CNN. Az univerzum anyagánal alig két százaléka olyan forró, hogy fényt bocsásson ki, és ennek nagy részét is por takarja el. A SIRTF-fel nézve az univerzum nem apró fényekkel teleszórt mezőnek látszik majd, hanem az energiaforrások kavargó viharának.

Fiatal csillagokat néznek

Klik a képre!
A teleszkóppal a csillagászok akár tízmilliárd fényévnyire található galaxisokat is képesek lesznek vizsgálni. A tudósokat különösen azok a fiatal csillagok érdeklik, melyek olyan poros galaxisokban alakultak ki, melyek már akkor is léteztek, amikor az univerzum még mindössze hárommilliárd éves volt, írja a BBC.

A Hubble és Chandra űrteleszkópokhoz hasonlóan a SIRTF is rendes nevet kap majd, miután 60 nappal fellövése után megbizonyosodtak róla, hogy működnek fedélzeti műszerei, írja a CNN. A SIRTF 35,5 collos tükrét és műszereit a fedélzeti tartályban tárolt folyékony hélium kiengedésével tartják hidegen. A NASA szerint a hélium mintegy öt évre elegendő, ennyi ideig működhet a teleszkóp.