Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Azonosítatlan tárgy lebeg az űrállomás mellett

2004.02.10. 20:12
A kétfős orosz-amerikai személyzet kedden fedezte fel a lebegő szalagot. A NASA oroszországi szakértje szerint a lebegő tárgy nem veszélyezteti az űrállomást.
Azonosítatlan tárgyat észlelt a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kétfős, orosz-amerikai személyzete az űrben - közölték kedden a Moszkva melletti repülésirányító központ munkatársai. Az űrállomás közelében lebegő hajlékony, mintegy húsz centiméter hosszú szalagot a múlt héten vette észre az űrállomás két lakója.

"Egyelőre nem világos, milyen tárgyról van szó, de nem jelent veszélyt az űrállomásra nézve" - mondta Szergej Puzanov, a NASA egyik oroszországi szakembere. Hozzátette: vizsgálják az űrhajósoknak a tárgyról készített fotóit, és megpróbálják megállapítani annak eredetét.

Elképzelhető, hogy a szalag a hőszigetelés egy darabja, de az is lehet, hogy az űrállomás külső műszaki berendezéseinek rögzítésére szolgáló egyik eszközről van szó. Egy ízben az orosz Mir űrállomás űrhajósai is észleltek egy azonosítatlan tárgyat, ám a szakértőknek nem sikerült megállapítaniuk annak eredetét.