Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Elhalasztották a Discovery startját

2006.07.01. 21:48
A NASA azt tervezte, hogy magyar idő szerint szombat este 21 óra 48 perckor útnak indítja az űrsiklót. Az űrhivatal az utolsó pillanatig reménykedett, de a felhős ég és az esetleges villámlás miatt végül vasárnapra halasztotta a startot.

"No go", vagyis nincs felszállás - az amerikai űrhivatal a floridai Cape Canaveralban uralkodó kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elhalasztotta az űrsikló szombat este 9 óra 48-ra kitűzött startját. A következő időpont: vasárnap este, magyar idő szerint 9 óra 26 perc.


A legénység beszáll az Astrovanbe. Akkor még nem tudhatták
Forrás: NASA
A Discovery legénysége már négy órával a start előtt, magyar idő szerint este 6 órakor elindult a Kennedy Űrközpont 39B jelű kilövőállása felé, ahol a Discovery várja az indulást. Az üzemanyagtankot már korábban feltöltötték folyékony hidrogénnel és oxigénnel, és a tesztek is rendben zajlottak. A műveleti központtól az űrsiklóig vezető utat egy mikrobuszban, az űgynevezett Astrovanben tették meg 25 perc alatt, helikopteres kísérettel. Először a parancsnok, Steve Lindsey foglalta el helyét a bal első ülésben, őt sorban követték a többiek. Az utolsó beszállót, Lisa Nowakot háromnegyed 8-kor szíjazták az ülésbe.

Felhők, keselyűk


No go
Időközben azonban az időjárás rosszra fordult - a kilövőállás környékén felhők gyűltek össze, és villámlott is. Erre számítani lehetett - korábban a meteorológusok 60 százalékra tették annak esélyét, hogy a kedvezőtlen idő miatt el kell halasztani az indítást. Az ég szombat estére kitisztult, azután viszont újra felhők gyűltek az űrközpont fölé. A visszaszámlálás a teljes bizonytalanság közepette is folytatódott; még néhány perccel a kitűzött időpont előtt sem lehetett tudni, újra kitisztul-e annyi időre az ég, hogy a Discovery biztonságosan elhagyhassa a kilövőállást. A NASA végül úgy döntött, nem kockáztatja meg a startot.

A brazil-francia futballmérkőzés szünetére időzített indulás előtt az űrhivatal nemcsak a felhők, hanem egy kiszámíthatatlan madártámadás miatt is aggódott. A NASA-nál külön osztag, a "road kill posse" foglalkozik az űrközpont környékén elütött állatok - apró rágcsálók, mosómedvék - összegyűjtésével. A dögöket ugyanis előszeretettel fogyasztják a környéken portyázó keselyűk, amelyek a felszálló űrsiklóval karambolozva óriási kárt okozhatnak a Discoveryben. Ha egy ilyen 2-3 kilós dögevő a jármű törzsének ütközik, megsértheti a Discovery hővédő pajzsát, és az olyan katasztófához vezethet, amely a Columbiával történt 2003-ban, a Földre való visszatéréskor.

A "launch window", vagyis az indítási ablak (így nevezik az űrsikló indításra alkalmas időszakot) július 1-től július 19-ig áll nyitva.