Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nyilvános az évekig titkolt ufókutatás

2006.05.08. 16:00
Sok ufóhívő azzal szokta vádolni a kormányokat, hogy eltitkolják a földönkívüliek létezéséről szóló bizonyítékokat. Egy most napvilágot látott jelentés kapcsán viszont éppen azt állíthatnánk: a kormányok azt titkolják, hogy tudják, ufók márpedig nincsenek.
Két brit kutató, kihasználva az információszabadságról szóló brit törvényt, kikérte a védelmi minisztérium egyik kutatását. A több mint 400 oldalas tanulmány a földönkívüliekkel foglalkozik. Pontosabban azt vizsgálja, hogy az ufókról szóló bejelentéseknek mennyi az igazságtartalma.

A hat évig eltitkolt - kormányzati megrendelésre készült - tanulmány eléggé egyértelmű következtetésre jutott. Amikor az emberek ufót vélnek látni, akkor rendszerint - a laikusok számára nehezebben érthető - fizikai, elektronikus vagy mágneses jelenségeket látnak.

A több mint tízezer szemtanú állításait elemző anonim szerző szerint tekintélyes mennyiségű bizonyíték áll rendelkezésre, melyek mind azt támasztják alá, hogy az ufóknak tulajdonított jelenségek "szinte teljesen bizonyosan" fizikai, elektronikus vagy mágneses jelenségek.

A tanulmány szerint az ufókkal való közeli találkozásokra elsősorban orvosi válaszok adhatók. Valószínűleg ez a tanulmány sem fog mindenkit meggyőzni arról, hogy a furcsa dolgokat nem feltétlenül földönkívüliek idézik elő, és - bár sokszor elég bonyolult a magyarázat - lehetséges racionális választ adni a szokatlan tapasztalatokra.

A tanulmány szerint brit területen eddig még nem találtak egyetlen "ufószerkezetet" sem. Mivel nem bizonyítható, hogy léteznek földönkívüliek, ezért természetesen biztonsági kockázatot sem jelenthetnek a Brit Királyságra, hangzik a konklúzió.

Vannak ufóhívők, akik szerint a kormányok szándékosan titkolják el az emberek elől az ufók létezését. A védelmi minisztérium részéről ugyanakkor azt mondták, a jövőben nem valószínű hogy kutatni fogják a földönkívüliek állítólagos létezését, hacsak nem kerülnek elő újabb, meggyőzőbb bizonyítékok.

A tanulmányt teljes terjedelmében május 15-én hozzák nyilvánosságra a brit védelmi minisztérium honlapján.