Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A NASA vezetője borúlátó a Hold-programot illetően

2008.09.08. 07:52
Unja, hogy Amerikai csak a Föld körül kering, vallotta be Michael Griffith egy kongresszusi meghalgatáson. A NASA vezetője szerint le kell mondani az ISS-ről is és helyette a világűrt kellene meghódítani.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetője borúlátó az amerikai Hold-program jövőjét illetőn; attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől.

Michael Griffith a kongresszusi meghallgatásokon és nyilvános szereplésein a Bush-kormány hivatalos álláspontját hangoztatja: az Egyesült Államok 2020-ban ismét embert küld a Holdra.

A vasárnapi The Washington Post szerint a NASA vezetője egy belső e-mail üzenetben szűk tanácsadói körének azonban bevallotta: "Annyira pesszimista vagyok, amennyire csak lehetséges".

Griffith szerint a jelenlegi űrsiklóprogram gátolja a jövőbeni Hold-rakéta, az Ares, valamint a legénységet szállító űrkapszula, az Orion kifejlesztését. A szakember szerint a belátható jövőben nem lehet visszavonni az űrsiklókat, amelyek az egyetlen eszközt jelentik az amerikai asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra jutáshoz.

A NASA vezetője aggódik, hogy a következő amerikai elnök a régi és nem teljesen biztonságos űrsiklók további repülését fogja elrendelni, és így nem marad elegendő forrás az új eszközökre.

Griffith szerint az űrrepülőgépeket 2010-ben ki kellene vonni a forgalomból és a NASA-nak el kellene határolódnia az űrállomástól, mert az amerikaiak így csak a Föld körül keringenek, ahelyett, hogy a világűrt fedeznék fel. Elismeri, ésszerűtlennek hangzik az űrsiklóprogram lezárása mellett érvelni, hiszen ez azt jelentené, hogy az Egyesült Államok nem tudná használni a felépített űrállomást, 100 milliárd dollárt az ablakon dob ki. Griffith meggyőződése szerint az űrsiklókorszakon ennek ellenére túl kell lépni.

Az űrsiklóprogram folytatása mellett szól egy váratlan tényező, Oroszország grúziai agressziója. Washington szerint a lehűlt amerikai-orosz kapcsolatok miatt Moszkva valószínűleg nem fogja Szojuz űrhajóit az amerikaiak rendelkezésére bocsátani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!