Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Óriásfotó a Marsról

2006.10.27. 13:50
Tízszeresen túlteljesítette a tervet, és még mindig küldözgeti a felvételeket a Marsról a Spirit. Közben társa, az Opportunity lassan tíz kilométert haladt a bolygó felszínén, és az élet nyomai után kutat.

A Spirit már ezer napja teljesít szolgálatot a Marson, de a jelek szerint még biztosan bírja egy ideig a strapát a marsjáró, írta meg a Space.com. A földi központban annyira megörültek a kerek számnak, hogy gyorsan készítettek egy 1449 képből álló, 22348x5771 pixeles felbontású mozaikot, ami egyébként itt megnézhető.

Túl a terven

„Óriási öröm volt látni, hogy a jármű ennyi mindent túlélt” – mondta Jake Mapijevic vezető mérnök az űrkutatási hivatalnál. „Sokkal rövidebb élettartamra számítottuk” – mondta. Konkrétan tízszer rövidebbre.

A Spirit 2004 január 3-án landolt, akkor még abban reménykedtek, hogy legalább 90 napig bírja majd. A kis marsjáró (valójában nem is kicsi, másfél méter magas, 2,3 méter hosszú és 174 kiló) azóta számtalan viszontagságon ment keresztül. Az idősebbik rover mindenesetre már eléggé megviselt.

A Spirit egy ideje képtelen használni kőzetkaparó egységét, mert az túlságosan elkopott. Ráadásul úgy kellett felmásznia a McCool Hillre, hogy a hatból csak öt kerekét tudta használni, az egyik ugyanis elromlott. Azért vonszolta fel magát még márciusban a csúcsra, mert onnan a napfény ideális szögben érkezett a napelemekre. Mivel éppen a marsi tél közeledett, minden energiára szükség volt, hogy a Spirit túlélje a mínusz 150 Celsius fokos évszakot. „Már túl vagyunk a nehezén. Most jön a tavasz, ilyenkor megváltozik a bolygó atmoszférája” – mondta Mapijevic.

Életet keresnek

Naponta alig 8,5 métert tesznek meg átlagosan a marsjárók, ami másodpercenként fél centiméteres sebességnek felel meg. A Spirit ezer nap alatt 6,8 kilométert haladt a Gusev kráterben, közben ikertestvére, a 22 nappal később Marsot ért Opportunity 9,4 kilométert tett meg. A marsjárók mozgása összetett algoritmus eredménye, minden másodpercben feltérképezik a terepet, és kiszámolják, hogy melyik a legtökéletesebb útvonal.

#alt#

A robotokat a NASA passadenai Jet Propulsion Laboratóriumából irányítják, és az amerikai költségvetés az első időkre (fejlesztésre, kilövésre, 3 hónapnyi működtetésre) szánt 820 millió dollárt további 100 millióval pótolta ki, hogy fedezzék az előre nem tervezett több éves működtetést. A robotok legfőbb küldetésüket már teljesítették, amikor víz létezésére utaló nyomokat találtak a Mars felszínén. A tudósok reménykednek, hogy a további kutatások újabb eredményeket hozhatnak. Hátralévő pályafutása során az élet nyomai után kutat majd a Spirit és az Opportunity.

Ez utóbbi a bolygó másik oldalán dolgozik, és nemsokára ennek az eszköznek is összejön az ezredik nap. A tudósok azt remélik, hogy a két jármű megéli a januárt, és megünnepelhetik a landolások harmadik évfordulóját.

Legyőzni a Vikinget

A Spiritnek még hosszú ideig kell bírnia, hogy meghaladja az eddigi rekordereket, a Viking űrszondákat. Mindkettő 1976-ban landolt, a Viking 2 1281 marsi napon keresztül bírta, a Viking 1 küldetése négy földi éven keresztül tartott, és 1982 november 13-án ért véget.

Ugyanakkor ez a két szonda radioizotópos hőgenerátorral működött, ráadásul ezek nem is haladtak, hanem csak egy helyben álltak. A marsjárók tehát jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ugyanakkor napelemeiknek hála nem kell attól tartaniuk, hogy a Vikingek sorsára jutnak, hiszen nem merülhetnek le az elemeik.