Auguszta
-7 °C
0 °C

Készül az indiai Hold-szonda

2004.09.28. 15:59
India szűkös büdzséje ellenére komoly eredményeket ért el a műholdkészítés területén. Az oktatást segítő szatelliteket továbbfejlesztve 2008-ra várható az első Hold-szonda elkészülte, mely az égitesten található gázokat és ásványokat hivatott elemezni.
Az indiai Chandrayan projekt megvalósítása a finisbe érkezett, a mérnökök felálltak a tervezőasztalok mellől, és ha minden jól megy, legkésőbb 2008-ra az expedíció eléri célját: a Holdat. Az ország űrkutatási hivatalának igazgatója, G. Madhavan Nair szerint a fejlesztések zökkenőmentesen haladnak.

Sok vita

Az igazgató elmondta, hogy világszerte sok vitát változz ki az emberekből az indiai Hold-projekt, főleg azért, mert annak magas költsége valószínűleg komoly pénzeket von el a szegénységgel küzdő országtól. Ugyanakkor Nair szerint a teljes expedíció költsége alig haladja meg a nyolcvanmillió dollárt.

Ha embert is szeretnének fellőni, sőt, még vissza is hozni, akkor természetesen jelentősen emelkednének a költségek. Számítások szerint az emberi expedíció legalább kétmilliárd dollárba kerülne, ami az indiai űrhivatal rendelkezésére álló forrásokat tekintve túlságosan drága lenne. Évente ugyanis összesen ötszázmillió dollárt költhetnek el az ázsiai ország tudósai, szemben például a Nasa közel tizenhárommilliárd dolláros éves büdzséjével.

Építik

Nair elmondta, hogy a tervezési szakasz véget ért. A projekt, melynek célja a félezer kilogrammos műhold Hold körüli poláris pályára állítása, a gyártási szakaszba érkezett. A műhold várhatóan négy év múlva éri el célját, ahonnan képeket küld, melyek alapján a tudósok elemezni tudják az égitest felszínén található ásványokat és gázokat.

Addig azonban még sok a teendő. Nair elmondta, hogy a már fellőtt, oktatási célokat szolgáló műhold, az Edusat remekül működik. Az ország kommunikációsszatellit-programja is jól halad, várhatóan jövő év februárjában lövik fel Francia-Guyanaból azt a 3,7 tonnás hasznos teherrel megrakott rakétát, mely az Insat 4A műholdat szállítja. Ezt követően küldik a világűrbe az Insat 4B-t és 4C-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!