Piroska
-2 °C
5 °C

Októberben repül a harmadik űrturista?

2005.06.05. 22:06
Az orosz űrügynökség szerint minden esély megvan arra, hogy Gregory Olsen még az idén az ISS fedélzetére lépjen. A következő Szojuzt az új legénységgel ősszel tervezik indítani.
Az amerikai Gregory Olsen a legjobb úton van afelé, hogy ő legyen a világ harmadik űrturistája. A milliomos és kutató Olsen jelenleg a Moszkva melletti Csillagvárosban felkészítő programon vesz részt, közölte az orosz űrügynökség.

Mint korábban megírtuk, Olsen optikai találmányaival vált milliomossá, ő a Sensors Unlimited cég alapítója. Az űrügynökség és a Space Adventures cég biztos benne, hogy Gregory Olsen még az idén felkeresheti a nemzetközi űrállomást (ISS), áll a közleményben.

A kutató azonban nem egyszerűen turistáskodni akar. A nyolc napos út alatt infravörös szenzorokkal szeretne távérzékelési kísérleteket folytatni. Tervei szerint elemezné az űrből az atmoszféra szennyeződéseit és a növényzet egészségi állapotát.

Tavaly óta javult

Olsen reméli, hogy a súlytalanságban jobb minőségű kristályokat is létre tud hozni az infravörös szenzorokhoz, bár ezeket a terveket még nem dolgozta ki teljesen. Eredményeit tudományos lapokban kívánja megjelentetni.

Olsen tavaly megbukott az egyik egészségi teszten, mivel a szervezete nem viselte jól a többszörös nehézségi erő okozta terhelést, írta a Kommerszant című napilap. A reménybeli űrturista állapota azonban tavaly óta sokat javult, mivel közelebbről meg nem nevezett kezelésen vett részt az USA-ban.

A váltással jöhet

A 60 éves milliomos egy Szojuz kapszula fedélzetén indulhat a világűrbe. Az ISS-re a következő rakéta indítását októberre tervezik. Első űrturistaként 2001-ben az amerikai Dennis Tito léphetett az űrállomásra. Őt egy évvel később a dél-afrikai Mark Shuttleworth követte. Mindketten 20 millió dollárt fizettek a kalandért.

Olsennek most alig 4 hónapja maradt a gyakorlásra, hogy felkerülhessen a szeptember 27-én induló Szojuz TMA-7 fedélzetére. Az űrhajó három helyéből kettőt az orosz Valerij Tokarev és az amerikai William Makatur, az ISS következő állandó legénysége foglalja el.