Géza
-12 °C
-4 °C

Mikroszkópos képek az Opportunitytől

2004.02.04. 12:00
A NASA Opportunity nevű Mars-járója elkészítette az első mikroszkópos felvételeket a marsi talajról. A felvételek segíthetnek megállapítani, hogy lehetett-e valaha víz a bolygón.
A kedden nyilvánosságra hozott felvételeken egy érme nagyságú terület látszik. Az apró kavicsokkal megszórt szemcsés talajrészletről a képeket az Opportunity robotkarján található négy műszer egyike, a mikroszkópos kamera készítette.

Porolnia kell

Az Opportunity következő feladata a Mossbauer spektrométer elhelyezése lesz a felszínen. A német gyártású műszer a vastartalmú ásványok összetételének és fémtartalmának mérésére szolgál.

Hamarosan a Spirit is készíthet mikroszkópos felvételeket a Adirondack nevű szikláról, azonban előtte még portalanítania kell azt.

Hegyet kapnak

A NASA azt is bejelentette, hogy a Spirit leszállási helyétől keletre található hét hegyet az egy évvel ezelőtti Columbia-katasztrófa áldozatairól nevezik el, írta a CNN. A hivatalnak a Nemzetközi Csillagászati Szövetséghez (International Astronomical Union, IAU) kell benyújtania a neveket a hivatalos elnevezéshez.

A hivatal korábban azt is közölte, hogy egy másik hegycsoportot arról a három asztronautáról neveznek el, akik 1967-ben, egy Apollo-indításkor keletkezett tűzben hunytak el.

Az Opportunity szombaton, egy héttel megérkezése után gördült le leszállóegységének talapzatáról. A Spirit január 3-án érkezett, de két hétig szoftverproblémák miatt állnia kellett. A két rover körülbelül tízezer kilométerre van egymástól.

A roverek elsődleges feladata a víz nyomainak kutatása a Marson. Az Opportunity már talált is szürke hematitot, és az előzetes mérések szerint az ásvány vízben keletkezett.