Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Bennragadhat a Mars-kráterben a rover

2004.06.10. 10:45
Az Opportunity e héten egy stadion méretű kráterbe ereszkedik le, melyből nem biztos, hogy ki is tud jönni. A kutatók szerint azonban a kráterben lefolytatható vizsgálatok megérik a kockázatot.
A NASA kutatói közölték, hogy az Opportunity Mars-kutató robot e héten leereszkedik egy stadion méretű kráterbe, és lehetséges, hogy nem tud majd onnan kijönni, írta a New Scientist.

"A NASA megfontoltan döntött. Az Opportunity leküldése olyan tudományos eredményekkel járhat, melyek bőven megérik a veszélyt, hogy a rover esetleg nem tud újra kimászni" - mondta Firouz Naderi, a NASA sugárhajtómű-laboratóriumának munkatársa. Ed Weiler, a NASA vezető kutatója elmondta: az Endurance kráterben található réteges kőzet vizsgálata azért fontos, mert igen sokat elárulhat a bolygó vizes múltjáról.

Képes lesz rá

A tudósok szerint az Opportunity képes lesz leereszkedni az Endurance kráter falán, kísérleteket végezni a talajon és aztán újra kikászálódni.

Azt elismerik, hogy a hatkerekű rover, mely már jócskát túllépte a tervezett három hónapos életartamát, bennragadhat a kráterben, ha nem tud felkapaszkodni a falon. A csapat ennek ellenére megkísérli a műveletet, ugyanis szerintük annyi kutatnivaló van az Endurance kráterben, hogy megéri a kockázatot.

Az Opportunity társa, a Spirit nevű robot időközben sórétegeket talált a a Mars felszíne alatt, ami arra utal, hogy valaha víz lehetett a talajban, jelentették be a kutatók.