Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Titokzatos erő hajtja az egyik Mars-járót

2004.11.08. 14:33
A kutatók egyelőre nem tudják megmondani, mitől kapott erőre az egyik Mars-kutató robot, az éjszaka folyamán ugyanis 2-5 százalékkal több energiára tett szert az Opportunity. Feltételezések szerint valahogy eltűnt a rárakódott por a napelemekről.
Különös jelenségre lettek figyelmesek a Mars-járókért felelős kutatók: az Opportunity napelemei jóval több energiát szolgáltatnak, mint korábban. Ennek a kutatók szerint valószínűleg az az oka, hogy valahogy megtisztultak a napelemek a rárakódott portól, így azok nagyobb hatékonysággal tudják a napsugárzást energiává alakítani.

Tisztulási esemény

Az egyik elmélet szerint homokvihar tisztíthatta meg a napelemtáblákat, de a tudósok egyelőre csak annyit állítottak biztosan, hogy az Opprtunity két vagy három "tisztulási eseményen" esett át. Korábban arra is gondoltak, hogy mivel a Mars-járó egy kráter lejtőjén tartózkodik, döntött helyzetben, napelemtáblái kedvezőbb dőlésszögben fekszenek neki a Nap sugarainak.

Az amerikai önjáró robotgeológus ikerpár egyébként éppen most ünnepelt hófordulót: a Spirit tíz hónapja szállt le az égitestre, az Opportunity három héttel később érkezett meg. Az, hogy már tíz hónapja kutatnak, önmagában is nagy siker, hiszen alapküldetésük időtartamát három hónapra tervezték. A földi irányítók egyre inkább bíznak abban, hogy a két rover még legalább fél évig szolgáltat tudományos adatokat és fényképeket a Marsról.

A Spirit hat kereke közül az egyik múlt hónapban felmondta a szolgálatot, a földi irányítás töri a fejét a hibaelhárításon. A rover többi műszere kifogástalan állapotban van, de magát a Spiritet átmenetileg kényszerpihenőre fogták.