Klaudia
-3 °C
3 °C

Saját hőpajzsát vizsgálja a Mars-járó

2004.12.30. 11:15
Az Opportunity Mars-járó a januári leszállásakor róla levált hővédő pajzsot vette célba, hogy megvizsgálja állapotát. Így kiderülhet, milyen viszontagságokat kellett elviselnie a pajzsnak a forróságtól és az igen durva becsapódástól.

Az Opportunitynek a napokban sikerült kimásznia abból a kráterből, amelynek mélyére a nyáron ereszkedett le, hogy megvizsgálja az ottani kőzeteket, mert azok olyannyira felkeltették a tudósok érdeklődését, hogy hosszas tépelődés után az Opportunityt a kráterbelsőbe vezényelték. A dilemma oka az volt, hogy nem voltak biztosak abban, a meredek kráterfalon majd vissza is tud mászni az önjáró, de nem is zárták ki ennek lehetőségét.

Viszontagságok

Az Opportunitynak végül sikerült felkapaszkodnia a kráter peremére, és már ismét a Meridiani fennsíkon tartózkodik. A krátertől kétszáz méterre van az a pajzs, amely a bolygó felszínére történt ereszkedésekor létfontosságú volt az Opportunity számára. A kúp alakú 2,4 méter átmérőjű szerkezet a Mars légkörébe érkezés utáni súrlódás miatti, 1500 Celsius-fokos felhevüléstől óvta meg a leszállóegységet, majd amikor már nem volt már rá szükség, alig két perccel a talajtérés előtt - miután kinyílt a fékezőernyő - levált az Opportunity szállítóeszközéről, és a marsi talajba vágódott.

A földi irányítás azért tartja szükségesnek, hogy a kövek, szikladarabok és a felszíni alakzatok szorgos vizsgálata közepette az Opportunity egyik korábbi szerkezeti egységének is szenteljen némi időt, és felmérje annak állapotát, mert így kiderülhet, milyen viszontagságokat kellett elviselnie a pajzsnak a forróságtól és az igen durva becsapódástól. Ezek az adatok nagy segítségükre lehetnek a majdani bolygóközi leszállásokat célzó expedíciók megtervezőinek.

Az űrhajózás történetében eddig még nem fordult elő, hogy egy másik égitestet elért szonda valamelyik korábban róla levált szerkezeti egységét meglátogassa. A hővédő pajzs egyébként már az Opportunity látókörében van, és a Mars-járó le is fényképezte azt.