Salamon
-1 °C
13 °C

Kedden hullanak az orionida meteorok

2008.10.21. 15:45
Az észlelések szerint gyorsan emelkedik az éjfél után látható Orionidák meteorraj aktivitása, kedd napközben már óránként 30-35 meteor látható a Föld éjfél utáni éjszakai oldalán.

Az Orionidák meteorraj az őszi hónapok egyik kedvelt áramlata, mivel minden évben megbízhatóan jelentkezik. Az október második felében aktív raj a Halley-üstökösből származik, vagyis amikor egy orionida meteort látunk elégni a légkörben, valójában a Halley-üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni. Az Orionidák aktivitási maximuma október 20-24. közé esik, általában 22-én látni a legtöbb a meteort, de az említett intervallumon belül bármikor számíthatunk kiugró aktivitásra. Ennek az az oka, hogy a Halley-üstökös egy öreg égitest, amely már nagyon régóta szórja szét az anyagát a Naprendszerben. Emiatt a hozzá kapcsolódó meteorraj szerkezete nagyon bonyolult, a poráramlat széles, melyben az anyag eloszlása nem egyenletes.

Az Orionidák hajnali meteorraj, vagyis az esti órákban nem lehet megfigyelni. Radiánsa este 9-10 körül kel és hajnalra emelkedik olyan magasra, hogy megfelelő számú hullócsillagot láthassunk. A maximum hajnalán minden évben számíthatunk legalább 20-25 meteorra óránként, 2006-ban és 2007-ben azonban a raj a normál aktivitás kétszeresével jelentkezett, ráadásul sok fényes meteor hullott. M. Sato és J.-I. Watanabe szerint a 2007-es kiemelkedő maximumot a Halley-üstökösből az i.e. X-XIII. században kidobódott por okozta.

Peter Jenniskens, a SETI Institute munkatársa egy hónappal ezelőtti közleményében rámutatott, hogy a fokozott aktivitás az idei évre is áthúzódik, amit az elmúlt nap külföldi megfigyelései igazolni látszanak. Az International Meteor Organization (IMO) online adatbázisa szerint már egy hete egyértelműen érzékelni az Orionidák jelenlétét, de az aktivitás csak október 19-én kezdett jelentősen emelkedni. A görbe alapján október 21/22-e és 22/23-a hajnalán 50-60 meteor/óra környékén tetőzhet az aktivitás, ami már igen szép hullást jelent. A hajnali égen egyre vékonyabbra fogyatkozó Hold alig zavarja a megfigyelést, így már csak a csütörtökre jelzett hidegfront kegyeiben kell bíznunk.

Az Orionidák megfigyelését éjfél körül érdemes kezdeni, közvilágítástól mentes, és a ködök miatt lehetőleg magaslati észlelőhelyen. A megfigyelést fekvő testhelyzetben, legalább egy-két órán át érdemes folytatni, így a megfelelő kényelemről és meleg öltözékről is gondoskodni kell. A fényesebb rajtagokat le is lehet fotózni, de ehhez fotóállvány és hosszabb expozícióra alkalmas gép szükséges. A sikeres felvételeket küldje el a Hírek.csillagászat.hu emailcímére.