Géza
-11 °C
-4 °C

Új orosz űrhajó készül

2004.02.18. 11:25
Orosz mérnökök a Szojuz kapszuláknál kétszer nagyobb és tágasabb űrjármű tervezését kezdték meg, jelentette be kedden az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakoszmosz igazgatója. Jurij Koptev elmondta: az űrhajó hat ember szálítására lesz alkalmas, és részben újrafelhasználható lesz. A mostani Szojuzokba három ember fér, és nem lehet újra felhasználni őket.
Az Enyergija űrhajózási vállalat által tervezett jármű felszállási tömege 13-15 tonna lesz, körülbelül kétszer annyi, mint a hatvanas években kifejlesztett Szojuzé, írta a Space.com. Az űrhajó, melyhez az Enyergija új hordozórakétát is készít, földkörüli repülésekre lesz alkalmas, nem holdraszállásra, közölte Koptev.

Az igazgató elmondta: egyelőre nem tudni pontosan, mennyi időbe és pénzbe kerül majd az űrhajó elkészítése, de az Enyergija már eddig is jelentős munkát végzett el.

Kritika az USA-nak

"A projekt máris komoly szakaszába érkezett, miközben az amerikaiak még mindig csak beszélnek az új űrhajójukról" - mondta Koptev Bush űrterveire utalva. Az amerikai elnök januárban jelentette be: újra embert küldene a Holdra, és később a Marsra is. Ehhez új űrhajót is építtetne, mely az elképzelések szerint legkésőbb 2014-ben útjára is indulna. Takarékosságból az űrsiklók 2010 után már nem repülnének.

Az orosz ügynökség hajlandó lenne megfontolni az amerikai missziókban való részvételt, mondta Koptev, de hivatalos megkeresés még nem érkezett hozzájuk az ügyben. Egyúttal újra kifejtette kétségeit Bush terveivel kapcsolatban, szerinte ugyanis az amerikai kormánynak nehézségei lesznek a források előteremtésével.

Koptev szerint érdemes lenne még több robotszondát küldeni a Holdra és a Marsra, de az emberi küldetések egyelőre túl költségesek és bizonyára eredménytelenek is lennének. "Át kell váltani az érzelmekről a pragmatikus gondolkodásra: mennyibe kerülne, honnan lenne rá pénz és mi lenne a haszna az ilyen küldetéseknek" - mondta az igazgató.