Ágnes
-1 °C
2 °C

Terroristák nem lehetnek űrturisták

2006.01.10. 14:30
Ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek a Virgin Galactic űrjáratain, mint a repülőgépeken.

Az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága (Federal Aviation Authority, FAA) attól fél, hogy terroristák is szívesen felszállnának űrjáratokkal, ezért elkészített egy űrrepülésre vonatkozó szabályozási tervezetet. Eszerint az űrturistákat ugyanúgy kell kezelni, mint a légi utasokat, azaz különféle ellenőrzési pontokon kell kivizsgálni őket.

No smoking

Az űrutazással foglalkozó cégeknek azokat is haza kell zavarniuk, akiket korábban eltiltottak a repüléstől, nehogy valaki kilövés közben rágyújtson, vagy odafent ki akarja nyitni a kabin ajtaján, írta a Register informatikai lap.

Számos előnye van a hatóság javaslatának, például az űrutazási irodáknak tanácsokat kell majd adniuk az utasoknak arról, hogy vészhelyzet esetén - csökken légnyomás, vagy tűz üt ki a kabinban - miként cselekedjenek. Arról nem rendelkeztek, hogy ugyanolyan attraktív utaskísérők mutassák meg a mentőeszközöket és a vészkijáratokat, mint a repülőkön, a cégeknek azonban arról is be kell majd számolniuk, hogy a gép az utazást megelőzően hányszor repült, és hogy volt-e valaha műszaki problémája.

A Virgon galactic egyelőre nem tette közzé, hogy az útért kétszázezer dollárt kiperkáló utasoknak mennyire kell fittnek lenniük egy űrszéli kalandozáshoz.