Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a Perszeidák meteorraj

2005.08.11. 14:05
Augusztusi jelenség a Szent Lőrinc könnyeinek nevezett csillaghullás, amely az idén augusztus 12-én és 13-án lesz a leglátványosabb, persze érdemes messze menni a fényszennyezett városoktól, mondta Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára.

Az augusztusi meteorhullást a Swift Tuttle üstökös bomlásából származó Perszeidák meteorraj tagjai okozzák, amelyek a Föld légkörébe érve felizzanak és látványos fényeffektusokat produkálnak az éjszakai égbolton. A szülőüstökös 1992-ben járt Nap- és Földközelben, és ennek könyönhetően a kilencvenes évek derekán több esztendőn át látványos hullócsillagzáporban gyönyörködhettek a csillagászat szerelmesei. Az ezredforduló környékén a Perszeidák aktivitása alábbhagyott, azonban az előrejelzések szerint a következő években ismét nőhet a hullócsillagok száma.

Sötétbe kell menni

Sárneczky Krisztián tanácsa szerint érdemes úgynevezett sötétégbolt-észlelőhelyet keresni: Budapesten ilyen a Normafa környéke és a Hármashatár-hegy. Nem árt, ha a megfigyelők meleg ruhával és hálózsákkal is felszerelkeznek, ugyanis fekve az éjszakai égbolt sokkal szélesebb részét figyelhetik meg, ráadásul sokkal kényelmesebb körülmények között.

A Magyar Csillagászati Egyesület egyébként évek óta szervez augusztusban Perszeidák-megfigyelést Dágon és Sülysápon. Sárneczky Krisztián szerint ezeken az egy-két napos táborozásokon általában az MCSE kemény magja vesz részt, de bárki kívülálló is jelentkezhet. A nyolc-tíz fős társaságok elvonulnak a világtól, hogy távol a civilizációtól és főleg a fényektől végezzenek megfigyeléseket, meteorszámlálást.

Este jó, este jó

Az idén az előrejelzések szerint a legtöbb hullócsillag megfigyelésére csütörtökről péntekre, valamint péntekről szombatra virradó éjszaka - augusztus 12-én hajnali 6 órakor és este 20.30-kor, valamint 13-án hajnali ötkor - nyílik lehetőség. Bővebb információ Magyar Csillagászati Egyesület honlapján található.