Pongrác
11 °C
27 °C

Jön a Perszeidák meteorraj

2005.08.11. 14:05
Augusztusi jelenség a Szent Lőrinc könnyeinek nevezett csillaghullás, amely az idén augusztus 12-én és 13-án lesz a leglátványosabb, persze érdemes messze menni a fényszennyezett városoktól, mondta Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára.

Az augusztusi meteorhullást a Swift Tuttle üstökös bomlásából származó Perszeidák meteorraj tagjai okozzák, amelyek a Föld légkörébe érve felizzanak és látványos fényeffektusokat produkálnak az éjszakai égbolton. A szülőüstökös 1992-ben járt Nap- és Földközelben, és ennek könyönhetően a kilencvenes évek derekán több esztendőn át látványos hullócsillagzáporban gyönyörködhettek a csillagászat szerelmesei. Az ezredforduló környékén a Perszeidák aktivitása alábbhagyott, azonban az előrejelzések szerint a következő években ismét nőhet a hullócsillagok száma.

Sötétbe kell menni

Sárneczky Krisztián tanácsa szerint érdemes úgynevezett sötétégbolt-észlelőhelyet keresni: Budapesten ilyen a Normafa környéke és a Hármashatár-hegy. Nem árt, ha a megfigyelők meleg ruhával és hálózsákkal is felszerelkeznek, ugyanis fekve az éjszakai égbolt sokkal szélesebb részét figyelhetik meg, ráadásul sokkal kényelmesebb körülmények között.

A Magyar Csillagászati Egyesület egyébként évek óta szervez augusztusban Perszeidák-megfigyelést Dágon és Sülysápon. Sárneczky Krisztián szerint ezeken az egy-két napos táborozásokon általában az MCSE kemény magja vesz részt, de bárki kívülálló is jelentkezhet. A nyolc-tíz fős társaságok elvonulnak a világtól, hogy távol a civilizációtól és főleg a fényektől végezzenek megfigyeléseket, meteorszámlálást.

Este jó, este jó

Az idén az előrejelzések szerint a legtöbb hullócsillag megfigyelésére csütörtökről péntekre, valamint péntekről szombatra virradó éjszaka - augusztus 12-én hajnali 6 órakor és este 20.30-kor, valamint 13-án hajnali ötkor - nyílik lehetőség. Bővebb információ Magyar Csillagászati Egyesület honlapján található.