Valér
4 °C
8 °C

Véget ért a Phoenix marsi missziója

2008.11.11. 07:01
A NASA befejezettnek nyilvánította a Marsra májusban leszállt Phoenix automata kutatólaboratórium működését, mert a szonda már november óta nem hallat magáról.

Barry Goldstein, az amerikai űrkutatási hivatal Phoenix-programjának igazgatója hétfőn elmondta: a szonda elnémulását annak tulajdonítják, hogy a Mars északi sarkvidékén, a szonda leszállóhelyén beköszöntött az ősz. A nappalok egyre rövidebbek, az időjárás mind hidegebbé válik, éjszakánként mínusz 95 Celsius-fokot mutat a hőmérő, ráadásul az elmúlt hetekben homokviharok is tomboltak a környéken. Emiatt a napelemtáblák már nem kapnak annyi napfényt, amennyire szükségük lenne ahhoz, hogy a szonda műszereinek működtetéséhez energiát tudjanak termelni.

Amikor 2007 augusztusában útjára indították a szondát, a tervezők és gyártók három hónapos garanciát vállaltak arra, hogy a Phoenix üzemképes marad. A szakemberek nem gondoltak arra, hogy a marsi laboratórium működése jócskán túllép ezen az időhatáron, mint ahogy annak idején a Spirit és az Opportunity marsi önjáró robotok is tették, amelyek 2004 januárjában szálltak le a vörös bolygóra. Bár az ő esetükben is három hónapos volt a garanciaidő, még most, évek elteltével is barangolnak a bolygó homokos-sziklás felszínén. Csakhogy a Spirit és az Opportunity a Mars egyenlítőjének a környékén dolgozik, ahol a Földhöz hasonlóan állandó nyár van, így a napelemtáblák elegendő napsugarat gyűjthetnek össze ahhoz, hogy ellássák a két szondát energiával. A Phoenix esetében viszont számolni kellett a zord időjárási körülményekkel, amelyek semmi esélyt nem adtak a szondának arra, hogy a Spiritéhez és a Opportunityéhez hasonló bravúrt hajtson végre. A mostoha sarki körülmények ellenére azért a Phoenix is két hónapot túlórázott.

A Naprendszer űrszondás kutatásának történetében a Phoenix a hatodik ember alkotta szerkezet, amely eljutott a Marsra, és onnan tudományos adatokat küldött haza, miközben fotózta a vörös bolygó felszínét. A Phoenix működésének öt hónapja alatt 25 ezer fényképpel örvendeztette meg a kutatókat. Munkájának tudományos értékelése még akár évekbe is beletelhet, rengeteg mérési eredményt juttatott el a Földre. Annyi már most bizonyos, hogy a szonda a Mars fagyott sarkvidéki talajában vízjégre bukkant, és ugyancsak kimutatta: a felszín alatt kisebb sómennyiség is található. Ez a két tényező pedig arra mutat, hogy a Marson megvoltak, vagy még ma is megvannak az élet kialakuláshoz szükséges feltételek.