Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megszakadt a rádiókapcsolat a Phoenixszel

2008.05.28. 11:42
Megszakadt a rádió-összeköttetés a Phoenix amerikai automata űrhajóval, amely hétfőn szállt le a Marsra a vörös bolygó északi sakrvidékén, közölte az amerikai űrkutatási hivatal. Emiatt később tudnak csak talajmintákat venni a Mars jeges földjéből.

A NASA szerint a Phoenix és a Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter között vannak zavarok a rádióadásban. A 2006 márciusa óta a bolygó körül keringő műhold közvetíti a rádiójeleket a Föld és a Phoenix között. A kutatók feltételezik, hogy nagy sebességű kozmikus részecskék okozzák a zavart - bár korábban ilyesmit még sosem tapasztaltak.

A NASA azonban úgy véli, hogy a Phoenix háromhónapos munkáját nem fenyegeti a rádiózavar, mert tartaléknak rendelkezésre áll egy másik Mars körül keringő műhold, az Odyssey is. Egyelőre viszont a távközlési probléma miatt később kezdi el a munkát a Phoenix. A rádiózavar előtt volt egy másik kisebb probléma a Phoenix robotkarjával, de azt már megoldották.

Új fotók a Marsról (forrás: hírek.csillagászat.hu)

A Phoenix fő célja az, hogy talajmintákat vegyen és elemezzen a Mars sarkvidékének fagyott földjéből. A mintákból meg akarják állapítani, hogy korábban megvoltak-e - esetleg megvannak-e ma is - a mikrobaszintű élet feltételei a Marson. Ehhez a Phoenixet felszerelték egy 2 méter 35 centis robotkarral, amely az exkavátorok markolókanalához hasonlóan működik, és akár egy méter mély árkot is tud ásni. A robotkar által kiemelt talajmintát a Phoenix tudományos műszerei fogják elemezni.

A tudósok feltételezik, hogy a Mars északi pólusa környékén a vörös por alatt 13-30 centire jég lehet. Erre utaló repedéseket látni a talajfelszínen a Phoenix által küldött képeken. A szakemberek szerint a jég egy része vízből keletkezhetett. A NASA szakértői remélik, hogy egy hét múlva hozzákezdhetnek az árokásáshoz a Marson.