Szilárda
-4 °C
2 °C

Fotó készült a Mars holdjáról

2004.11.12. 12:22
Az európai Mars Express űrszonda elkészítette az eddigi legrészletesebb felvételeket a Mars nagyobbik, Phobos nevű holdjáról.
A Mars Express körülbelül 200 kilométer távolságból fotózta le a Mars Phobos nevű holdját, írta honlapján az Európai Űrügynökség (ESA). A felvételen a szabálytalan alakú, 27 kilométer hosszú és 19 kilométer széles égitest Mars felőli oldala látszik.

Ezek a legjobbak

#alt# A szonda egy tíz képből álló sorozatot készített, melyek segítségével meg lehet határozni a hold alakját, topográfiáját, színét, illetve forgási és keringési adatait is pontosítani lehet.

A Mars Express felvételének hét méter per pixel a felbontása, eddig ezek a legjobb minőségű képek, amik a holdról készültek. Az amerikai Viking szonda ugyan készített nagyobb felbontású képeket is, de azok nem voltak ennyire élesek, a szonda ugyanis közel és gyorsan repült el a hold mellett.

Félelem és rettegés

A Phobos (a hold neve görögül félelmet jelent) lassan, spirálvonalban közeledik bolygójához, amibe pár millió év múlva bele fog csapódni. A hold naponta háromszor kerüli meg a bolygót, és olyan közel van a felszínéhez, hogy a Mars bizonyos helyeiről nem is látszik. A hold most öt kilométerrel előrébb járt, mint ahol a számítások szerint lennie kellett volna, ez azt is jelentheti, hogy ahogy spirálvonalán közelebb kerül a Marshoz, mozgása gyorsul.

A másik hold, a Deimos (a szó jelentése görögül rettegés) körülbelül feleakkora, mint a Phobos, és távolabb kering a Marstól. Különböző elméletek vannak a Phobos eredetéről: van, aki úgy véli, a hold egy befogott aszteroida, mások szerint a Phobos és a Deimos egy valaha volt nagyobb hold darabjai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!