Máris jeget talált a Phoenix?

2008.06.02. 16:45
A május végén Marsra szállt űrszonda, a Phoenix legújabb képei arról tanúskodnak, hogy a szerkezetnek nem kell sokáig lefúrnia, hogy jeget találjon – írja az ABC News. A NASA szondája ugyanis már leszálláskor valószínűleg jégen landolt.

A Phoenix Mars-szonda hétvégén közölt új képein az eszköz alatt világosabb foltok láthatók a talajon. A NASA szakemberei szerint igen valószínű, hogy a fotókon jég látszik, amiről a Phoenix fékezőrakétái leszálláskor lefújták a marsi port.

(képek: NASA)

Ez jó hír a misszió kimeneteléért izguló tudósoknak. "Féltünk attól, hogy akár fél méterre is le kell majd fúrnunk, de most szinte teljesen biztosak vagyunk abban, hogy könnyen hozzáférünk majd a jéghez" – fogalmazott Peter Smith, az Arizonai Egyetem munkatársa, a Phoenix-küldetés egyik vezető kutatója.

A Phoenix egyébként már megkezdte a próbafúrásokat. A jármű robotkarja kinyúlt, leereszkedett, és megkaparta a talaj felszínét. Az érintkezés helyén mélyedés maradt, amelyből egyes vélemények szerint jég csillan ki. A következő három hónapban a szonda mintákat vesz majd a talajból és a jégből, felhevíti és eszközeivel elemzi a keletkező gázokat. Hogy a szonda alatti világos folt tényleg jég, csak napokon vagy akár heteken belül nyerhet megerősítést.

A Phoenix elsődleges feladata az, hogy a fagyott talajból vett jégminták megolvasztásával vizet nyerjen, és utánajárjon annak, vajon a Marson talált víz alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valamikor életre.  • Hírek
  • Bankszámla