Lehel
17 °C
27 °C

Rejtélyes fehér anyagból próbál mintát venni a Phoenix

2008.06.18. 19:40
A Phoenix által talált fehér színű talajréteg talán jég, talán valami más; hamarosan kiderül, amint a Mars-szonda mintát vesz belőle és kielemzi - írta a hírek.csillagászat.hu portál.

A múlt héten talajmintával megtöltött kemence hibátlanul, a várakozásoknak megfelelően működik. A nyolc különálló kamra egyikében kezdődött meg a folyamat, amely során a talajmintát felhevítik, és az abból felszabaduló gázokat vizsgálják. A műszer ezt az elemzést három különböző hőmérsékleti tartományban végzi el.

Eközben a leszállóegység robotkarja mélyebben hatolt a Dodo és Goldilocks fantázianevű árkokba, amelyekben korábban fehér színű anyagot talált. Ezzel a mozdulattal egy nagyobb, összefüggő árok keletkezett, amely a Dodo-Goldilocks nevet kapta.

Ray Arvidson, a robotkart irányító csapatot vezető kutató a következőképpen nyilatkozott: "Folytattuk az árok feltárását, hogy minél többet felfedhessünk a világos színű anyagból. Ezt a területet a továbbiakban is figyelni fogjuk. Ha a megfigyelt anyag jég, akkor idővel változnia kell. Vagy zúzmarának kell képződni rajta, vagy szép lassan szublimálnia kell." Szublimálásnak azt a halmazállapot-változást nevezik, amikor szilárd anyagból átmenet nélkül gáz keletkezik.

A Dodo-Goldilocks árok.

A Dodo-Goldilocks árok 22 centiméter széles, 35 centiméter hosszú, legmélyebb pontján 7-8 centiméter mély. A leszállóegységhez a mélyebb terület van a legközelebb, de a fehér szinű réteg a távolabbi oldalon látható. Az árok a fehér anyag egy nagyobb darabjának csak a szélét fedte fel, vélik a szakemberek.