Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Merkúr vagy a Mars találhatja el a Földet

2008.04.24. 10:30
Van némi esély arra, hogy ne égjen el a földi élet a Napban. Előfordulhat ugyanis, hogy előbb ütközünk össze a Merkúrral, és lávatenger borítja be az egész Földet.

Emberi léptékkel nézve a Naprendszer bolygói teljesen szabályosan mozognak, de már Isaac Newton is megjósolta háromszáz évvel ezelőtt, hogy ez nem lesz mindig így. A bolygók simán kibillenthetnek a pályájukról, és elég nehéz megjósolni, hogy a nagy kavarodás mikorra várható, mivel sok égitest hat egymásra. A csillagászok csak abban biztosak, hogy a következő negyvenmillió évben még minden rendben lesz.

Mindent elszúr a Merkúr

Bár senki sem tudja megmondani biztosan, hogy a 40 millió év eltelte után mi történik majd, a legújabb számítások adnak némi útmutatót. Eszerint 1-2 százalék a veszélye annak, hogy a Merkúr pályája jelentősen módosul a következő ötmilliárd évben, aminek a hatására a Föld a Merkúrral vagy a Marssal is összeütközhet, így minden élet eltűnhet ezekről a bolygókról. Magyarán a következő néhány tízmillió évben érdemes lesz meglépni a Naprendszerből.

A párizsi obszervatóriumban dolgozó Jacques Laskar, a tanulmány egyik szerzője 1001 számítógépes szimuláció lefuttatása után arra jött rá, hogy a nagyon-nagyon távoli jövőben a Jupiter gravitációs vonzása miatt a Merkúr pályája megnyúlhat, ezért a bolygó könnyebben eltrafálhatja majd a Vénuszt, a Marsot vagy a Földet. Ez az egész Naprendszerben zűrzavart okozhat.

Lávagolyó

Mi történne, ha a Mars nekimenne a Földnek? A tudósoknak erről igen kiforrott elképzelésük van, mivel sokan úgy vélik, hogy a Naprendszer fiatalkorában történt hasonló incidens. Sokak szerint a Hold akkor keletkezett, amikor egy hasonló méretű bolygóval ütközött össze a Föld.

Egy ilyen ütközésben a Föld hőmérséklete több ezer fokra emelkedne, lávatenger folyna a felszínen, tehát a hatás katasztrofális. Persze 98-99 esélye van annak, hogy a következő ötmilliárd évben minden rendben lesz. Tehát még az is lehet, hogy csak simán elégünk a Napban.