Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Merkúr vagy a Mars találhatja el a Földet

2008.04.24. 10:30
Van némi esély arra, hogy ne égjen el a földi élet a Napban. Előfordulhat ugyanis, hogy előbb ütközünk össze a Merkúrral, és lávatenger borítja be az egész Földet.

Emberi léptékkel nézve a Naprendszer bolygói teljesen szabályosan mozognak, de már Isaac Newton is megjósolta háromszáz évvel ezelőtt, hogy ez nem lesz mindig így. A bolygók simán kibillenthetnek a pályájukról, és elég nehéz megjósolni, hogy a nagy kavarodás mikorra várható, mivel sok égitest hat egymásra. A csillagászok csak abban biztosak, hogy a következő negyvenmillió évben még minden rendben lesz.

Mindent elszúr a Merkúr

Bár senki sem tudja megmondani biztosan, hogy a 40 millió év eltelte után mi történik majd, a legújabb számítások adnak némi útmutatót. Eszerint 1-2 százalék a veszélye annak, hogy a Merkúr pályája jelentősen módosul a következő ötmilliárd évben, aminek a hatására a Föld a Merkúrral vagy a Marssal is összeütközhet, így minden élet eltűnhet ezekről a bolygókról. Magyarán a következő néhány tízmillió évben érdemes lesz meglépni a Naprendszerből.

A párizsi obszervatóriumban dolgozó Jacques Laskar, a tanulmány egyik szerzője 1001 számítógépes szimuláció lefuttatása után arra jött rá, hogy a nagyon-nagyon távoli jövőben a Jupiter gravitációs vonzása miatt a Merkúr pályája megnyúlhat, ezért a bolygó könnyebben eltrafálhatja majd a Vénuszt, a Marsot vagy a Földet. Ez az egész Naprendszerben zűrzavart okozhat.

Lávagolyó

Mi történne, ha a Mars nekimenne a Földnek? A tudósoknak erről igen kiforrott elképzelésük van, mivel sokan úgy vélik, hogy a Naprendszer fiatalkorában történt hasonló incidens. Sokak szerint a Hold akkor keletkezett, amikor egy hasonló méretű bolygóval ütközött össze a Föld.

Egy ilyen ütközésben a Föld hőmérséklete több ezer fokra emelkedne, lávatenger folyna a felszínen, tehát a hatás katasztrofális. Persze 98-99 esélye van annak, hogy a következő ötmilliárd évben minden rendben lesz. Tehát még az is lehet, hogy csak simán elégünk a Napban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!