Auguszta
-7 °C
0 °C

Letértek pályájukról a Pioneer szondák

2004.09.14. 13:11
Különös jelenségre figyeltek fel az USA legrégebbi űreszközeit, a Pioneer 10-et és 11-et megfigyelő kutatók: a szondák egyelőre nem tisztázott okból eltértek kijelölt röppályájuktól. Vannak, akik a sötét anyagra gyanakodnak, mások arra következtetnek a jelenségből, hogy gravitációs elméleteink hibásak, mások szerint egyszerűen csak szivárog az üzemanyag a járművekből.
Nem azon a pályán mozog Pioneer 10 és 11, amin kellene, közölték a NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó laboratóriumának (Jet Propulsion Laboratory, JPL) kutatói. A Pioneer szondákat - melyek a legrégebbi amerikai űreszközök - harminc évvel ezelőtt bocsátották útjukra, feladatuk a Jupiter és a Szaturnusz tanulmányozása volt. Miután elvégezték munkájukat, a két szondát hagyták tovább repülni a Naprendszer határa felé.

John Anderson és Slava Turyshev a JPL-ből, és Michael Martin Neito a Los Alamos-i kutatóintézetből a NASA földi telepítésű rádióteleszkóp-hálózatával (Deep Space Network, DNS) követte a Pioneereket. Miután a két szonda elhagyta a Plútót, a kutatók folyamatosan anomáliákat fedeztek fel a röppályájukban, valahányszor ellenőrizék őket, azok nem voltak a helyükön. A kiszámított röppályától való eltérés csekély, azonban Andersonék szerint mégis jelentős. A felfedezést a Physics World fizikai szaklapban közölték.

Nehéz elképzelni

A tudósokat megosztotta a kérdés, hogy mi okozhatja az eltérést. Vannak, akik szerint a sötét anyag felelős a szondák lassulásáért, vagy arra következtetnek a jelenségből, hogy jelenlegi gravitációs elméleteink hibásak. A kevésbé élénk fantáziájú kutatók arra tippelnek, hogy a járművekből szivárog az üzemanyag, és ez lassítja őket.

"Hacsak nem lesz nagyon jó bizonyíték az ellenkezőjére, ragaszkodnunk kell az ilyen egyszerű elképzelésekhez, és nem kell furcsa, új típusú részecskékre vagy az általános relativitáselmélet hibáira fogni a dolgot" - mondta Martin Barstow, a Leicester egyetem munkatársa az Observer című brit lapnak.

Anderson azonban másként gondolja: "Nehéz elképzelni, hogy egy ilyen szivárgás mindkét szondán egyszerre forduljon elő, úgy, hogy ugyanolyan lassulást okozzon". Az Observer szerint egyébként számos kutató van hasonló véleményen. Anderson kollégáival ezért egy olyan, modern mérőműszerekkel, navigációs és kommunikációs berendezéssel felszerelt szonda elindítására tett javaslatot cikkében, ami követné a Pioneereket, és meghatározná az eltérés okát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!