Sikerült a vizeletet ivóvízzé alakító berendezés tesztje az űrben

2008.11.25. 12:40
Több napi sikertelen próbálkozás után sikerült tesztelni azt az eszközt, amelynek segítségével emberi vizeletből és a levegő páratartalmából ivóvizet lehet előállítani. A berendezés elegendő vizet ad ahhoz, hogy megduplázzák, vagyis hatra emeljék az ISS nemzetközi űrállomáson az űrhajósok számát.

„Nem akarom lelőni a poént, de azt hiszem az a leginkább megfelelő kifejezés, hogy 'JUHÉÉÉ'” - mondta Mike Fincke parancsnok a földi irányítóközpontnak kedd reggel. „Nemsokára táncolunk” - reagált az irányítóközpont az AP szerint.

Az űrhajósok öt napja próbálják rávenni a működésre a berendezést, de eddig egyszer sem tartott ki az eszköz négy órán át, pedig ennyi idő legalább szükséges a sikeres teszthez. A 250 millió dolláros berendezést az Endeavour szállította az űrállomásra, és a Destiny modulban helyezték el.

A teszt miatt marad tovább egy nappal az űrállomáson a NASA űrsiklója, hogy legénysége segíthessen az eszköz körüli munkálatokban.

Az űrsikló november 16-án csatlakozott a nemzetközi űrállomáshoz (ISS) és a jelenlegi tervek szerint november 28-án válik le és vasárnap érkezik Floridába.

Eddig az ivóvizet űrsiklóval szállították az űrállomásra, erre a jövő évtől nem lesz szükség, ha a tesztek alapján bebizonyosodik, hogy vizelet-izzadtság-pára elegye megfelelő mértékben tisztítható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét