Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Újra bolygó lesz a Plútó?

2008.08.14. 10:35
Mark Sykes vezető amerikai csillagász, az arizonai Planetary Science Institute igazgatója úgy véli, hogy a bolygó definícióját egyszerűsíteni kell. A tudós szerint 13 bolygó van a Naprendszerben – írja az ABC hírportálja.

Sykes csütörtökön egy szakmai konferencián adja majd elő javaslatait. Eszerint a csillagászok által jelenleg elfogadott bolygódefiníción változtatni kell. A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) két éve fokozta le a Plútót, mivel nem felelt meg ennek a bolygódefiníciónak. Az IAU bolygónak tekint minden olyan égitestet, ami csillag körül kering (de ő maga nem csillag), elegendő tömege van ahhoz, hogy a saját gravitációja közel gömbölyűvé formálja és egyedi pályája van. Ez utóbbi feltétel nem igaz a Plútóra: hosszúkás pályája találkozik a Neptunuszéval.

A Plútó és holdjai a Hubble űrteleszkóp felvételén

Sykes úgy véli, hogy egyszerűsíteni kell ezt a definíciót: ha egy gömb alakú égitest (ami nem csillag) egy csillag körül kering, az éppen elég ahhoz, hogy bolygó legyen. Az IAU most 8 bolygót tart számon a Naprendszerben, Sykes szerint azonban 13 van. Ezek a következők: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Ceres (jelenleg kisbolygó), Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó, Charon (a Plútó holdja), valamint két Plútón túli kisbolygó, az Eris és a nemrég felfedezett Makemake.

"Az IAU ártott a tudomány megítélésének azzal, hogy vitatott és nehézkes definíciót adott egy addig közérthető terminusnak" – kommentálta Sykes a döntését. Az IAU terminusában egyébként a Plútóhoz hasonló égitestek plutoidok – az elnevezést két hónapja találták ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!