Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Csak másodszorra tudott dokkolni a Progressz teherűrhajó

2006.10.26. 21:23
Második nekifutásra sikerült rendben összekapcsolni a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a Progressz M-58 orosz teherűrhajót, amelynek első dokkolási manővere egy antenna meghibásodása miatt nem ment simán - jelentette be csütörtökön késő este a Moszkva mellett Koroljovban lévő irányítóközpont.

Az első összekapcsolódás automatikus üzemmódban zajlott le, amelynek során az egyik, a haladási irányt meghatározó antenna nem csukódott össze, s emiatt nem lehetett hermetikus kapcsolatot teremteni a két szerkezet között. A teljes összesimulás hiányában a Föld körül 350-400 kilométerre keringő űrbázis legénysége nem fért hozzá a két és fél tonnányi ellátmányhoz, közte élelmiszerhez, vízhez és különböző alkatrészekhez.

A hibát úgy javították ki, hogy a teherűrhajó 40 centiméternyi eltávolodott az űrállomástól, majd újra végrehajtotta a dokkolási manővert, amelynek során már teljesen egymáshoz illeszkedett a két szerkezet.

A keletkezett hiba nem rendkívüli, korábban is előfordultak hasonló nehézségek - közölték a Moszkva melletti irányítóközpontban. Öt évvel ezelőtt például volt már egy hasonló helyzet az űrállomáson, akkor űrsétát tett a személyzet, hogy elhárítsa a hibát.

Az irányítóközpont szerint a legénység - az orosz Mihail Tyurin, az amerikai Michael Lopez-Alegria, valamint a német Thomas Reiter - nem került volna veszélybe még akkor sem, ha nem sikerül gyorsan elhárítani a hibát, mert az űrállomáson mindig legalább 45 napra elegendő oxigén-, élelmiszer- és vízkészletet tartalékolnak. A jelenlegi tartalékok legalább szilveszterig elegendőek lettek volna.

A teherűrhajó hétfőn indult el a kazahsztáni Bajkonurból, amely a szokásos utánpótlás mellett egy orosz oxigénfejlesztő készülék javításához szükséges alkatrészeket is szállított. A berendezés nemrégiben túlmelegedett és mérgező anyagot bocsátott ki, arra kényszerítve a személyzetet, hogy a nyolcéves űrállomás történetének első vészhelyzetében légzőmaszkot és védőkesztyűt viseljen.