Viola
-6 °C
-2 °C

Pásztorok Bajkonur ellen

2008.04.22. 06:49
Egyre több rakétaalkatrész zuhan az Altaj Köztársaság földjére, okát még keresik a kutatók. A helyi parasztok már most nekimennek Bajkonurnak és kártérítést követelnek.

Az Altaj Köztársaságra a kozmikus éra hozta a bajt a szó szoros értelmében, a Bajkonurból felbocsátott űrhajók leváló rakétafokozatai részeinek képében.

A rakétadarabok 40 éven át a pusztaságba hulltak - amiből ott jóval több van, mint lakott hely -, de nemrég egyszer csak megváltozott leszállópályájuk.      A legutóbb márciusban Borisz Urmanov házától alig 10 méterre ért földet egy 4x2 méteres darab. A szemtanúk szerint a darabok szépen, lassan, ragyogva hullanak a Földre, de ez nem vigasztalja azokat, akiknek a háza körül már becsapódott ilyen. Némelyik darab súlya a mázsát is meghaladja, s nagy munka kiásni a földből. Az űrhajók felbocsátása utáni éjszakákon egyesek már őrséget tartanak, hogy ha kell, idejében menteni tudják a családot.

    Egy illetékes elmondta: nem tudják, mi okozta a változást. Talán a felmelegedés, s az azzal járó erősebb szelek, de tény, hogy az utóbbi időben 52 leváló darab nem az eltervezett helyen ért földet. Már egy ház tetejét is átütötte egy, másnak a lovai ittak a mérgező rakéta-üzemanyaggal szennyezett patakból és elpusztultak.     

Az emberek arrafelé állattenyésztéssel és gyógynövények gyűjtésével foglalkoznak, és attól félnek, hogy az állatok megsínylik a dolgot, s a gyógyfüveket sem tudják majd eladni a mérgező üzemanyaggal való szennyezés miatt.

    Ráadásul régebben volt kompenzációs program, amelynek keretében részben fedezték az okozott kárt - egy szülészet is épült ebből a pénzből -, és a kilencvenes években a rakétafokozatokat tonnánként csillagászati 600 dollárért lehetett eladni, de mindez a múlté.    

Azt mondják, nagyon megszaporodtak a környéken a rák- és szívbetegségek, és az űrhajók felbocsátásakor mindenkinek felmegy a vérnyomása és fáj a feje. Van, aki sámánhoz fordul, mások imádkoznak, de legtöbben mégiscsak a szomszédos altaji területről időnként átlátogató orvosokban bíznak.

     Mostanában várják a Roszkoszmosz embereit, akik rendszeresen eljárnak ide összeszedni a megtalált darabokat - ezek az összes "égi áldás" alig 2-3 százalékát teszik ki - és nekik akarják átadni a panaszt: ha az nem talál meghallgatásra, következik a per. A pásztorok egymillió rubelt követelnek, ami elég kis pénz ahhoz képest, hogy egy-egy űrturista akár 30 millió dollárt fizet útjáért. A pásztorok azt mondják, hogy ha megnyerik a pert, a pénzből kórházat építenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!