Előd
10 °C
16 °C

Pelenkában volt az emberrabló űrhajósnő

2007.02.06. 13:24
Egy amerikai űrhajósnőt szerelemféltésből elkövetett emberrablás vádjával tartóztattak le február ötödikén. Lisa Nowak azért próbált elfogni egy nőt, mert úgy gondolta, annak viszonya van szerelme tárgyával, William Oefeleinnel, aki a Discovery pilótája.

Lisa Nowak, az amerikai haditengerészet 43 éves századosa tavaly júliusban járt az űrben a Nemzetközi Űrállomáson. Február ötödikén azért tartóztatták le, mert előre kitervelt akcióval megpróbálta elfogni vetélytársnőjét, akiről úgy vélte, viszonya van a Disovery-pilóta Oefeleinnel. Nowak a kiképzések alatt ismerte meg az űrhajóst, a rendőrségnek pedig úgy jellemezte a kapcsolatot, hogy "több volt, mint egy munkakapcsolat, de kevesebb, mint egy romantikus viszony", írja a Yahoo. A rendőrség egy szerelmes levelet is lefoglalt Nowak autójában.


Lisa 2006-ban és most

A nő houstoni otthonából indult az orlandói nemzetközi reptérre, hogy szembeszálljon Colleen Shipmannal, Oefelein feltételezett barátnőjével. Az 1600 kilométeres autóútra sietve vállalkozott, és hogy a vizeléssel se veszítsen időt, bepelenkázta magát az útra. (Az űrhajósok az űrben is pelenkát használnak.)

Lisa Nowak

A 42 éves Lisa Nowak a haditengerészet tisztje, Washingtonban született, három gyermeke van. A Discovery repülőmérnökeként ő felel majd a dokkolásért, kezeli a sikló robotkarját, és részt vesz a pajzs ellenőrzésében. A legénység tagjai közül talán Nowak tölti legtartalmasabban a szabadidejét, nemcsak kerékpározik, fut és vitorlázik, de szereti az agyaggalamb-lövészetet, a főzést, a gumibélyegzőket (!), a keresztrejtvényfejtést, és még zongorázik is.

Orlandóban a repülőtér parkolójában találkozott Shipmannal, aki amikor észrevette, hogy valaki követi, gyorsan magára zárta autóját. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint az űrhajósnő sírva kérlelte riválisát, hadd üljön be mellé az autóba, majd meg is próbált beszállni. Colleen Shipman ekkor kissé letekerte az ablakot, ami nem bizonyult túl jó ötletnek, mert Nowak azonnal lefújta a résen keresztül gázspray-vel. Az áldozat el tudott hajtani a parkoló őrbódéjához, ahol szólt, hogy hívjanak rendőrt.

Egy rendőr a bejelentés után közvetlenül követi kezdte Nowakot a parkolóban, és észrevette, hogy az űrhajósnő eldob egy műanyag zsákot. Utólag kiderült, hogy paróka és légfegyver volt a zacskóban. Nowak kezében volt egy másik zsák is - amitől már nem tudott időben megszabadulni - amelyből egy acélkalapács, egy jókora kés, gumicső került elő. Ezek után következett Nowak autójának átkutatása, ahonnan gázspray, légpuskatöltények, gumikesztyűk illetve Shipman és Oefelein egymásnak írt levelei kerültek elő.


William Oefelein

Nowakot őrizetbe vették, ő pedig azt vallotta, csupán rá akart ijeszteni vetélytársnőjére, hogy beszéljen vele a pilótához való viszonyáról, de fizikailag nem akarta bántani. "Ha csak beszélgetni akarunk valakivel, ahhoz minek paróka, gázspray, légpuskalövedék?" - tette fel a költői kérdést az orlandói rendőrség szóvivője. Nowak előzetes letartóztatásban van, nem engedték szabadon óvadék fejében. Ha elítélik emberrablási kísérletért, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A NASA szóvivője hétfőn ennek ellenére úgy nyilatkozott, hogy Nowak űrhajósstátusza egyelőre változatlan. Az űrhajós férjezett, három gyermeke van. A pilótának kettő. Sohasem repültek együtt, csupán közös kiképzésen vettek részt.