György
16 °C
24 °C

Robotok mentik meg az űrteleszkópot

2004.06.02. 10:33
Robotokat akar bevetni a NASA annak érdekében, hogy elvégezzék a Hubble űrteleszkópon az elodázhatatlan javítási munkákat, és ezzel még legalább 2011-ig pályán tartsák az űreszközt, jelentette be kedden a Colorado állambeli Denverben Sean O'Kefee, az amerikai űrkutatási hivatal főigazgatója.
Januárban végeleges döntés született arról, hogy a továbbiakban már nem indítanak amerikai űrsiklómissziókat, amelyek legénységei az elmúlt tizennégy évben - amióta a Hubble a Föld körül kering - négyszer látogatták meg az űrteleszkópot a szervizmunkák ellátása és berendezések cseréje céljából. A Columbia űrrepülőgép tavalyi katasztrófája ugyanis felvetette azt a kérdést, hogy érdemes-e embereket küldeni a körülbelül 700 kilométeres magasságban keringő űrtávcsőre, és végül amellett döntöttek: nem tesznek ki veszélynek emberi életeket.

A januári döntés nyomán számos amerikai tudományos műhely munkatársai előtt felsejlett annak a rémképe, hogy a Hubble ezzel végveszélybe került, és 2007-2008-tól nem számíthatnak többé pazar űrfelvételeire. A csillagászok, akik felbecsülhetetlen értékű adatokhoz jutottak a világegyetemről a Hubble révén, erőteljes lobbizásba kezdtek az űrtávcső megmentéséért.

Távmunka

Az Amerikai Asztronautikai Társaság denveri találkozóján O'Keefe tapsviharral kísért bejelentése után kifejtette: földi távirányítású robotok el tudják végezni azokat a munkákat, amelyeket korábban az űrhajósok láttak el. Hangsúlyozta: a tervek szerint a robotküldetést 2007 vége előtt elindíthatják az űrteleszkópra, bár az elképzeléseket még nem véglegesítették.

A legfontosabb feladatok közé tartozik az űrteleszkóp helyzettartását biztosító giroszkópok cseréje és új akkumulátorok felszerelése. Emellett szükséges egy olyan modul elhelyezése is, amely - amikor majd eljön az ideje - biztosítja, hogy az űrteleszkóp letérve pályájáról irányítottan lépjen be a Föld légkörébe elkerülve, hogy megmaradt darabjai lakott területekre zuhanjanak.

A jelenleg érvényes NASA-program értelmében 2011-ben állítják Föld körüli pályára a James Webb űrteleszkópot, a Hubble váltótársát.