Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vizsgázott az űrállomás robotsebésze

2004.10.12. 16:00
Hamarosan új orvosi eszközt kaphat a Nemzetközi Űrállomás legénysége, ha az amerikai űrkutatási hivatal földi kísérletei során jól teljesít az orvosrobot. A valódi sebészek által távolról irányított szerkezet csak kisebb beavatkozásokra, például epehólyagműtétre képes.
A NASA szakértői hétfőn kipróbálták a világ első olyan sebészeti robotját, amely nem vezetékes, hanem rádiós hálózaton érkező utasításokat hajt végre. A drótnélküli kommunikációs megoldás azért különösen fontos az amerikai űrhivatalnak, mert a jövőben a Nemzetközi Űrállomáson szeretné bevetni a forradalmian új műszert.

Messziről jött orvos

A Zeus névre keresztelt orvosi robot - négy űrhajós társaságában - a floridai Aquarius laboratóriumban várta Mehran Anvari sebész utasításait, aki a műtőtől több mint háromezer kilométerre, a kanadai St. Joseph kórházban tartózkodott. Anvari elméletileg epehólyagműtétet is végrehajthatott volna a háromkarú robottal, de egyelőre csak egy speciális sebészeti gyakorlóbábun próbálhatta ki a távgyógyítást, mivel számos komplikáció felléphetett volna. A műtétet ugyanis csak úgy lehet biztonságosan elvégezni, ha a rádiojelek nem késnek 0,7 másodpercnél többet, és semmi sem garantálta, hogy ez a feltétel mindig teljesül.

A NASA elsősorban azt próbálta kideríteni, hogy mekkora orvosi szaktudás szükséges bizonyos gyógyászati beavatkozások elvégzéséhez, ezért a műtőben segédkező űrhajósok is kipróbáltak magukon néhány egyszerűbb módszert Anvari tanácsai alapján.

Olcsóbb helyben műteni

A kísérlet segítségével az űrhivatal talán választ kap arra a kérdésre, hogy érdemes-e sebészrobotot telepítenie a Nemzetközi Űrállomásra, vagy továbbra is űrhajóval kell visszaszállítania a Földre a megbetegedett űrhajósokat, ami igen költséges megoldás, ezért a NASA nagyon szeretné helyettesíteni valamivel.