Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Kétszázötven kilométerre járt a Marstól a Rosetta

2007.02.25. 10:43
Kétszázötven kilométerre haladt el a Rosetta európai ûrszonda a Marstól. A kutatásban magyarok is részt vesznek. A szonda végcélja egy üstökös.
Kétszázötven kilométerre haladt el a Rosetta európai ûrszonda szombatról vasárnapra virradóra a Marstól, miközben felvételeket készített a vörös bolygóról - közölte az Európai Ûrügynökség (ESA).

Andrea Accomazzo, az ûrszonda küldetésével kapcsolatos mûveletek vezetõje elmondta: tartottak az utazásnak ettõl a szakaszától a (németországi) Darmstadtban lévõ központ irányítói. A szondának ugyanis át kellett jutnia a Mars árnyékán, miközben a napelemek nem kaptak energiát, és a berendezés saját akkumulátoraira hagyatkozott. Húsz perccel késõbb azonban az ûrszonda megjelent a Mars túloldalán és mindenki nagyon örült az irányítóteremben - tette hozzá a küldetés menedzsere.

A végcél egy üstökös

A 2004 március másodikán indult Rosetta ezzel a gravitációs manõverrel újabb lendületet kap ahhoz, hogy tíz év múlva, 2014-ben elérje végsõ célját a Csurjumov-Geraszimenko üstököst.

Az üstökös közelébe érve - a Földtõl 500 millió kilométerre - a szonda két részre válik szét. Egyik egysége (Orbiter) az üstökös körül kering, hogy tanulmányozza magvát és környezetét, a másik, a Philae robot leereszkedik az üstökös felszínére, hogy adatokat gyûjtsön a mag természetérõl és összetételérõl.

Magyar részvétel

A nagyszabású nemzetközi ûrvállalkozásban magyar tudományos kutatóintézetek is részt vesznek. A magyar tevékenység döntõ hányada a Philae leszállóegységhez kapcsolódik. A legnagyobb feladat az egység központi számítógépének kifejlesztése volt, amelyet a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetben (RMKI) végeztek el.

A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szélessávú Hírközlõ Rendszerek Tanszékén a Philae fedélzeti ellátó és energiaelosztó rendszertervét készítették el. A KFKI Atomenergia Kutatóintézet (AEKI) munkatársai két tudományos mûszer tervezésében és elkészítésében vettek részt. Az RMKI az Orbiterre kerülõ, öt különbözõ érzékelõt tartalmazó plazma mérõrendszer létrehozásában is vállalt feladatot. A Rosetta-program 14 ország együttmûködésével valósul meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?