Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Jól működnek a Rosetta magyar berendezései

2004.03.03. 10:41
Az üstökösszonda leszállóegységének fedélzeti számítógépe rendben bekapcsolódott, és a műszerek állapotát időröl időre ellenőrzik.
Jól működnek, jól viselték a felbocsátással járó rezgéseket, rázkódásokat a kedd reggel útjára bocsátott Rosetta üstökösszonda leszállóegységének magyar kutatómérnökök által kifejlesztett berendezései, mondta kedd este Vizi Pál a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetének fejlesztő mérnöke.

Az Ariane 5 G+ rakétával magasba emelt Rosetta üstökösszonda Philae nevű leszálló egységét nyolc órával a felbocsátás után helyezték feszültség alá, és a konstruktőrök számára csak ekkor derült ki, hogy a berendezés károsodás nélkül átvészelte-e a felbocsátással óhatatlanul együtt járó rázkódásokat. A leszálló egység fedélzeti számítógépe rendben bekapcsolódott, és megnyugtató módon visszajelzett az Európai Űrügynökség darmstadti vezérlő központjába, ahol a központi számítógép tervezője, Balázs András izgulta végig a felbocsátást követő órákat, mondta Vizi Pál.

A berendezést mostantól hibernált állapotba helyezik, ami annyit jelent, hogy időről időre bekapcsolják, hogy ellenőrizzék működőképességét. Amennyiben a kozmikus térben bekövetkező esetleges változások ezt indokolják, a kutatók természetesen módosíthatják a számítógép programját - tette hozzá Vizi Pál.