Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A routerek az űrbe mennek

2007.04.13. 12:50
Az amerikai védelmi minisztérium először a titkos katonai kommunikációját intézné a kísérleti router-műholdak segítségével - aztán ha működik, megkapjuk mi is a technológiát.

Az amerikai védelmi minisztérium föld körüli pályára állított routerekkel próbálja felgyorsítani az internet adatforgalmát. A routerek a hálózat legfontosabb csomópontjai: ezek a gépek irányítják útba az adatcsomagokat a célpontjuk felé, ezért az interneten minden egyes bitnek át kell haladnia legalább egy routeren, hogy megtalálja a címzettjét. Az Internet Routing In Space (IRIS) projekthez a Cisco szolgáltatja a hálózati technikát és a szoftvereket, az Intelsat pedig a hordozó műholdat.

Dupla sebesség

Műholdak már az 1970-es évektől aktívan részt vesznek az internetes forgalom továbbításában, az IRIS mégis forradalmi változást hoz majd a hatékonyságukban. Ma egy adatcsomag műholdas továbbítása műholdon keresztül elég bonyolult folyamat: a szerver fellövi az adatokat a műholdra, az visszadobja őket egy földi routerállomásnak, ami megváltoztatott frekvencián (ebbe a frekvenciába van belekódolva a célpont IP címe), újra visszaküldi a műholdra. A szatellit most már tudja, hová kell küldenie az adatokat, és ennek megfelelően lesugározza azokat a földi végállomáshoz. Ha a routert sikerül beüzemelni a műhold fedélzetén, a földi elosztóállomáshoz vezető oda-vissza út feleslegessé válik, az adatoknak feleannyi utat kell csak megtenniük, vagyis a műholdas továbbítás ideje, a potenciális adatvesztés, a hibalehetőségek mennyisége feleződik, a kapacitás pedig a duplájára nő.

Minden frekvencián

A projekt másik fő célkitűzése, hogy a műholdas kommunikációban használt két frekvenciatartományban (C-band 4 és 8 GHz között, illetve Ku-band 12 és 18 GHz között) egyaránt képes legyen adatokat fogadni és továbbítani. Ma külön C-band és Ku-band műholdak működnek, amelyek nem tudnak egymással kommunikálni; az IRIS műholdjai összekötik a két hálózatot, nagyban segítve azok hatékonyságát.

Az első IRIS műhold a tervek szerint 2009 első negyedévében áll föld körüli pályára, és Amerikát, Európát és Afrikát fogja lefedni. A technológiát hároméves tesztelés után először katonai kommunikációra fogják használni, majd megnyitják a kereskedelmi felhasználás előtt is.