Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Tovább kutathatnak a Mars-járók

2004.03.10. 11:27
A NASA Mars-felderítő járművei akár 240 napig is kutathatnak a bolygón, ez jóval több az eredetileg tervezettnél.
A Mars-expedició mérnökei megvizsgálták a Spirit és az Opportunity energiatartalékait, és kiderült, hogy a vártnál sokkal jobb a helyzet. A roverek így jóval tovább, az eredetileg tervezett 90 helyett akár 240 napig is dolgozhatnak a bolygón, és még több érdekes követ és sziklát vizsgálhatnak meg.

Óvatos becslések

Steve Squyres professzor bejelentése műholdas kapcsolat segítségével hangzott el egy londoni Mars-konferencián. A küldetésen dolgozó csoport hozzátette, hogy az eredeti becslések a Mars környezetéről és a járművek teljesítményéről elég óvatosak voltak.

A Mars-járók akkumulátorait napelemek segítségével töltik fel, ezek a háromszög alakú panelek vízszintesen helyezkednek el a járművek oldalán, és eddig nagyon jól bizonyították hatékonyságukat.

Előnyös, hogy a Mars klímája az előzetes számításokkal ellentétben melegebb a vártnál, így gépek fűtésére kevesebb energiát kell fordítani. Az Opportunity számára ez különösen kedvező, hiszen a január 25-i landolásnál egy hiba következtében megsérült, és az energiaellátással gondjai támadtak.