Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tovább maradhatnak a Mars-járók

2004.07.08. 16:35
A Spiritet és az Opportunityt üzemeltető NASA-kutatócsoport kiterjesztené a már egyszer 250 marsi napra hosszabbított küldetés időtartamát. Még az is lehet, hogy a két rover a misszió első évfordulóját is megünnepelheti a bolygón.
A robotok az eredeti tervek szerint csak kilencven marsi napig működtek volna. Áprilisban a NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó intézetének (Jet Propulsion Laboratory, JPL) munkatársai bejelentették, hogy ezt kiterjesztik 250 napra, mivel a roverek jobban teljesítenek a vártnál.

A BBC információi szerint a roverprojekt vezetője, Jim Erickson és a Firouz Naderi, a JPL munkatársa már tárgyal a NASA egyik igazgatójával, Ed Weilerrel a küldetés meghosszabításáról.

Jön a tél

A rover tudományos munkáit felügyelő Ray Arvidson elmondta: a kutatók már csak júliusban maradnak a JPL-en, utána telekonferenciával tartják a kapcsolatot, és elosztott számítással dolgozzák fel az adatokat. Ez a költségeket is csökkenti majd. Ericksonnak és Naderinek ezen túl azt is be kell bizonyítania, hogy a roverek kibírják szeptember végéig

Arvidson elmpndta: az Opportunity és a Spirit is jó formában van, bár a műveletekre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. Ez főleg annak tudható be, hogy a a Marson hamarosan beáll a tél, azaz egyre kevesebb energiát tudnak felvenni a roverek napelemeik segítségével.

A napelemeken emellett folyamatosan gyűlik a por, ami egy idő után teljesen megszünteti majd az energiautánpótlást. De ez jelenleg még nem akadályozza túlságosan a küldetést, mondta Arvidson.

Mélyalvás

Harminc marsi napon belül a kutatók úgy állítják be a napelemeket, hogy a lehető legtöbb energiát tudják magukba szívni. A Spirit éjszakára "mélyalvásba" merül majd, ami azt jelenti, hogy este minden elektronikát lekapcsol, és a reggeli napenergia ébreszti majd fel a járművet. Az Opportunity már most ebben az üzzemódban van egy hibás melegítőelem miatt, ami elszívta az energiát.

A roverek 2005 elején újra elindulhatnak, amikor a körülménynek újra megfelelőek lesznek a bolygón. Ha a NASA beleegyezik a misszió meghosszabításába, a Mars-járók akár még az első évfordulójukat is megünnepelhetik a bolygón.