Emília
18 °C
26 °C

Tovább maradhatnak a Mars-járók

2004.07.08. 16:35
A Spiritet és az Opportunityt üzemeltető NASA-kutatócsoport kiterjesztené a már egyszer 250 marsi napra hosszabbított küldetés időtartamát. Még az is lehet, hogy a két rover a misszió első évfordulóját is megünnepelheti a bolygón.
A robotok az eredeti tervek szerint csak kilencven marsi napig működtek volna. Áprilisban a NASA sugárhajtóművekkel foglalkozó intézetének (Jet Propulsion Laboratory, JPL) munkatársai bejelentették, hogy ezt kiterjesztik 250 napra, mivel a roverek jobban teljesítenek a vártnál.

A BBC információi szerint a roverprojekt vezetője, Jim Erickson és a Firouz Naderi, a JPL munkatársa már tárgyal a NASA egyik igazgatójával, Ed Weilerrel a küldetés meghosszabításáról.

Jön a tél

A rover tudományos munkáit felügyelő Ray Arvidson elmondta: a kutatók már csak júliusban maradnak a JPL-en, utána telekonferenciával tartják a kapcsolatot, és elosztott számítással dolgozzák fel az adatokat. Ez a költségeket is csökkenti majd. Ericksonnak és Naderinek ezen túl azt is be kell bizonyítania, hogy a roverek kibírják szeptember végéig

Arvidson elmpndta: az Opportunity és a Spirit is jó formában van, bár a műveletekre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. Ez főleg annak tudható be, hogy a a Marson hamarosan beáll a tél, azaz egyre kevesebb energiát tudnak felvenni a roverek napelemeik segítségével.

A napelemeken emellett folyamatosan gyűlik a por, ami egy idő után teljesen megszünteti majd az energiautánpótlást. De ez jelenleg még nem akadályozza túlságosan a küldetést, mondta Arvidson.

Mélyalvás

Harminc marsi napon belül a kutatók úgy állítják be a napelemeket, hogy a lehető legtöbb energiát tudják magukba szívni. A Spirit éjszakára "mélyalvásba" merül majd, ami azt jelenti, hogy este minden elektronikát lekapcsol, és a reggeli napenergia ébreszti majd fel a járművet. Az Opportunity már most ebben az üzzemódban van egy hibás melegítőelem miatt, ami elszívta az energiát.

A roverek 2005 elején újra elindulhatnak, amikor a körülménynek újra megfelelőek lesznek a bolygón. Ha a NASA beleegyezik a misszió meghosszabításába, a Mars-járók akár még az első évfordulójukat is megünnepelhetik a bolygón.